a8e224a763ffd3a071090e660f64f776
a8e224a763ffd3a071090e660f64f776

Misija OSCE-a u BiH razočarana nedavnim izjavama Dodika i Čovića

22.05.2020.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je razočarana nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi sa održavanjem izbora.

-Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava Centralne izborne komisije (CIK) vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a. Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja – soapšteno je.

Sve “primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada”.

Misija OSCE-a u BiH “poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristrasan način”.

– Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke – navode iz OSCE-a  u BiH.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss