ca28b0a322d6611dd0b4354907031509
ca28b0a322d6611dd0b4354907031509

EU donirala respiratore BiH, Sattler poručio: Ispunili smo obećanje

22.05.2020.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija.

– Sretan sam da sam u prilici da ispunimo svoje obećanje. Već ste vidjeli za Bosnu i Hercegovinu je uručen paket pomoći više od 300 miliona eura. Od tog iznosa 7 miliona eura je direktno sa nabavkom medicinske opreme, a mi danas vršimo isporuku robe u vrijednosti više od 800 hiljada eura – rekao je Sattler. 

Najvećim dijelom, kako je naveo, je to lična zaštitna oprema.

– Ali mogu da naglasim da je tu, također, visoko tehnološka oprema. Dakle, govorimo o rentgen uređajima, respiratorima, koji će se također moći koristiti za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji i najkraće rečeno, sve su to uređaji koji će se moći i nakon prestanka pandemije koristiti u zdravstvene svrhe – izjavio je Sattler. 

Pored toga, istaknuo je da je  pripremljena i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor u BiH.

– Ovo nam je pokazalo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe, a sredstva će se osigurati za kliničke centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i bolnicama širom BiH – kazao je Satller i dodao da to dovodi i do one druge faze aktivnosti.

Podsjetio je da je prva faza fokusirana na spašavanje života i zanačajan dio upravo ide tu.

– Međutim, ovaj drugi dio tiče se spašavanja radnih mjesta. Zato je potrebna odgovarajuća koordinacija mjera na svim nivoima. Upravo iz tih razloga pozivao sam na uspostavljaje radne grupe za socio-ekonomski odgovor. Zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara to i uradilo. I sada treba da vidimo njeno konkretno djelovanje – rekao je Sattler. 

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss