Skupština KS-a danas o radu Tužilaštva, Toplana, Turističke zajednice…

Na online sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas će biti razmatan Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS za 2019. godinu.

U Izvještaju o radu tog suda se navodi da su ostvarili kolektivnu normu od 107,54 posto te da je procent realizacije plana rješavanja starih predmeta tužilaštva 57,23 posto (predmeti stariji od dvije godine), što potvrđuje pozitivni trend rješavanja starih predmeta od 2016. godine.

Istaknuto je da je kolektivna kvaliteta optužnica 96,72 posto, dok je kolektivna kvaliteta naredbi o neprovođenju i obustavi istrage 99,34 posto. Kvalitet rada je pozitivan trend tog tužilaštva, pa je i ove godine dosegao zavidan nivo. Odnos pravosnažnih osuđujućih presuda i ukupnog broja pravosnažnih presuda je čak 95,80 posto – navodi se u izvještaju.

U predmetima privrednog kriminala i korupcije podignuta je ukupno 51 optužnica u odnosu na 88 osoba. Smanjen je broj negativnih tužilačkih odluka – 2.336 odluka ili za 333 manje negativnih tužilačkih odluka nego 2018.godine.

Također je istaknuto da se nije značajnije povećao broj neriješenih istraga s obzirom na manji broj tužilaca u izvještajnom periodu te da je zadržan trend skraćivanja prosječne dužine trajanja predmeta, koja na 31. decembar 2019. godine iznosi 331 dan, te da je  2016. godine bio 739 dana.

– I na kraju, sam broj suđenja i broj podignutih optužnica u složenim privrednim i koruptivnim predmetima ukazuje da je ovo tužilaštvo obučeno za rad na složenim predmetima korupcije, organizovanog i privrednog kriminala, jer struktura predmeta u ovom tužilaštvu ukazuje da KTKS ima u radu znatno više predmeta visoke korupcije i visokog nivoa organizovanog kriminala nego druga kantonalna/okružna tužilaštva – navodi se u Izvještaju koji je potpisala glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija. 

Na dnevnom redu današnje online Sjednice Skupštine KS je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH, Prijedlog odluke o davanju naziva novoj ulici na području općine Centar, Prijedlozi odluka o imenovanju dva zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, Izvještaj o poslovanju JP “Televizija Kantona Sarajevo” d.o.o. za 2018. godinu i Srednjoročni plan i program održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje javnih puteva na području KS za period od četiri godine.

Zastupnici će razmatrati i izvještaje o poslovanju za 2018. godinu preduzeća “Rad”, “Sarajevogas”, “Toplane-Sarajevo”, “Park”, “Pokop”, “Vodovod i kanalizacija” te  “Tržnice-pijace”.

Na dnevnom redu će biti i Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “Veterinarska stanica” za 2018. godinu, Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Informacija o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2019. godini, Izvještaj o radu Odbora za žalbe javnosti za 2019. godinu, te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za period septembar 2019. godine-februar 2020. godine.

Na sjednici će se raspravljati i o izvještajima o poslovanju sedam kantonalnih javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite za 2019. godinu, i to: “Gerontološkog centra”, “Terapijske zajednice Kampus Sarajevo”, “Porodičnog savjetovališta”, “Doma za djecu bez roditeljskog staranja”, “Kantonalnog centra za socijalni rad”, “Odgojnog centra Kantona Sarajevo” i “Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba”.

Članovi Kolegija su se saglasili da dnevni red dopune i s tačkama: Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” za 2019. godinu, Informacija o utrošku sredstava za projekt Izgradnja i opremanje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate – po inicijativi zastupnice Smiljane Viteškić, Informacija vezana za Direkciju za robne rezerve Kantona Sarajevo – po inicijativi zastupnika Zvonka Marića, Informaciju o potpisivanju ugovora između JP “ZOI’84” i privatne firme Domoart o iznajmljivanju restorana Beneton na Bjelašnici – po inicijativi zastupnika Mahira Devića, Informacija o uplati sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo web portalu Sarajevska sahara.ba – po inicijativi zastupnice Jasmine Bišćević-Tokić te na Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U BiH pretežno oblačno, tokom dana u Bosni slaba kiša ili lokalni pljuskovi

Naredna vijest

Godišnjica ubistva Boška i Admire: Priča o velikoj ljubavi u opkoljenom Sarajevu