Nenadić: Vlada KS nema pravo da se određuje o misi, ponijeli smo se odgovorno

Vlada KS postupila je odgovorno i profesionano se ponijela u vezi održane mise i skupa protesta u subotu, 16. maja, a nije se određivala o tom pitanju jer nema pravo i postupa isključivo po Zakonu o Vladi KS, rekao je premijer KS Mario Nenadić odgovarajući na pitanje zastupnika Skupštine Ks Igora Stojanovića.

Nenadić je istakao kako su članovi Vlade KS bili na svakom mjestu gdje su trebali biti prije subote, a kao izvršna vlast učestvovali su u pripremi i osiguravanju događaja.

– Vlada se nije određivala jer nema pravo ni nadležnost da se određuje po predmetnim pitanjima jer postupa po Zakonu o Vladi KS. Lično smo bili na svim skupovima koji su prethodili održavanju ovog skupa. Bili smo 9. maja na mjestima gdje smo imali polaganje vijenaca. Osigurali smo ono što nam zakon nalaže vezano za održavanje same mise i skupova. MUP je kao dio Vlade KS u potpunosti obavio svoj posao – rekao je Nenadić.

Naglasio je kako se Vlada ne može odlučivati na način kako je Stojanović prezentiorao, ali da se o tome može izjasniti Skupština donošenjem rezolucija, deklaracije i dr.

– S aspekta zaštite ljudskih prava i sloboda Vlada nije donosila mjere zabrane, ali je omogućila svaku vrstu sloboda. Uradili smo sve što je u našoj nadležnosti – rekao je Nenadić.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Mališani u KS-u krenuli u vrtić, svi testirani odgajatelji negativni na COVID-19

Naredna vijest

Manje od polovine prijavljenih firmi u KS-u ostvarilo pravo na subvenciju