1dc4f8a29396e401641cf9180e339568
1dc4f8a29396e401641cf9180e339568

Džaferović: Najveći teret ekonomske krize da podnesu oni koji imaju najviše

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas za ‘O-kanal’ da nas narednih nekoliko godina očekuje ozbiljna borba s ekonomskim posljedicama pandemije i da je na Vijeću ministara BiH sada da pokažu odgovrnost.

– Moramo učiniti sve da pomognemo onima koji su izgubili sve i najveći teret ekonomske krize trebaju podnijeti oni koji imaju najviše – poručio je Džaferović.

Naveo je da su svi nivoi vlasti u BiH po pitanju pandemije koronavirusa postupili blagovremeno, ali da su građani posebno pokazali visoku svijest, iako nije bilo jednostavno podnositi sve restrikcije. 

– Zahvaljujući građanima i svim institucijama možemo reći da je BiH uspješno odgovorila na ovu fazu borbe protiv pandemije – rekao je Džaferović i dodao da su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova mogli pokazati više angažmana.  

Naglasio je da je HDZ-e očigledno vršio opstrukciju kako bi ostvario neke političke dobitke za koje su vjerovatno i sami svjesni da nisu mogući – kao što je isticanje kantona kao kategorija prema MMF-u i insistiranje na izmjeni Izbornog zakona na način kako to samo HDZ želi. 

Džaferović je kazao da vjeruje da će Predsjedništvu BiH iz Vijeća ministara do kraja maja biti dostavljen nacrt budžeta institucija BiH. 

Upitan o aferi oko nabavke respiratora u FBiH, Džaferović je rekao da je to predstavljalo veliko razočarenje za njega i da svi koji su na bilo koji način učestvovali u onome što bude ocijenjeno kao nezakonito treba da odgovaraju što prije.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Istražitelji završili sa izuzimanjem dokumentacije u Vladi FBiH, SIPA uskoro i u Vladi RS

Naredna vijest

SDA: Sarajevu se iz Zagreba nameće nešto što čak i predsjednik Hrvatske osuđuje