Zavod kupio Škodu koja košta 41.900 KM za 57.600 KM

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske kupio je novi automobil Škoda Oktavia od 57.600 KM, dok identičan takav automobil košta 41.900 KM, tvrdi predsjednik Mladih PDP-a Banjaluka Ivan Begić.

– Ovo znači da je vjerovatno neko ukrao 16.000 maraka. Pitamo ministricu prosvjete, direkotra zavoda za udžbenike, zašto je kupljen ovaj automobil po cijeni za 16000 KM većoj. Čemu će jedan tako luksuzan automobil Zavodu. Zamislite da oni u javnoj nabavci traže automobil koji mora da ima: Dvozonsku automatsku klimu, trokraki MF kožni volan, sa komandama za radio i telefon, elektropodesiva i grijana vanjska ogledala… Zaista mislim da bi Zavod morao da prestane sa radom ako se ne bi nabavio automobil sa hromiranim elementima na eksterijeru i interijeru, morali bi prestati sa radom ako automobil direktora to ne bi imao – sarkastičan je Begić.

Dodaje da se krađa kada su u pitanju službeni automobili dešava na nekoliko načina: Kod kupovine, vožnje i održavanja.

– Mi smo predložili da se cijena kupovine službenih automobila ograniči na iznos do 50.000 KM sa PDV-om, te da se napravi registar službenih automobila. Takođe, predlagali smo da se donese i odluka o obaveznom obilježavanju službenih automobila, te transparentnije objavljivanje podataka o tome ko i na koji način vrši remont, popravku, redovno servisrianje vozila. Ta sva vozila plaćamo mi, građani, i imamo pravo na to, zaključuje Begić.

(Fena, Interview.ba)

 

 

Prethodna vijest

Direktor UKC Tuzla: Aparati koje smo dobili od Violete nisu respiratori

Naredna vijest

Liječnica objašnjava: Kako razlikovati groznicu sijena od Korona virusa