Zatraženo ukidanje Komisije: Potrošili 15,5 miliona maraka, a nisu odobrili nijednu koncesiju

11.05.2020.

Predsjednik DNS-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić uputio je danas u parlamentarnu proceduru inicijativu za ukidanje Komisije za koncesije BiH.

Naveo je kako je pomenuta komisija od 2005. do kraja 2019. godine potrošila 15,5 miliona maraka, te kako se broj zaposlenih kretao od 10 do 14, a da ih je trenutno 10. Za to vrijeme, napominje Nešić, nije odobrila nijednu koncesiju, niti joj je predat ijedan zahtjev za koncesione projekte.

– Komisiju za koncesije BiH treba odmah ukinuti, a novac preusmjeriti tamo gdje je potrebniji, kao što su poticaji poljoprivredi i privredi – poručio je predsjednik DNS-a, te ukazao da su sedam članova Komisije za koncesije, sekretarice, vozači, automobili i kancelarije koštali poreske obveznike milione da ne bi radili ništa.

On očekuje podršku i parlamentarnih partija iz Federacije BiH “jer su i one prethodnih godina imale kritički stav prema ovoj instituciji”.

– Ako postoji volja – postoji i rješenje. Zašto ne bi, u slučaju da se desi neki koncesioni projekat iz nadležnosti BiH, taj posao radilo ad hoc tijelo ili zajednički entitetske komisije za koncesije? To je mnogo racionalnije i efikasnije rješenje – smatra Nešić.

Predsjednika DNS-a smo pitali ima li još prostora za uštede, i zašto je baš krenuo od ove institucije.

– Sigurno je da prostora za uštede u budžetu BiH ima i nastavit ću i dalje da istražujem po tom pitanju i da javno objelodanjujem gdje se može uštediti. Na ovo me natjerala situacija da sve više građana napušta Bosnu i Hercegovinu zato što nemaju rješene neke osnovne životne probleme, a vidjeli ste da je samo ova Komisija za koncesije za 14 godina potrošila 15.5 miliona KM. Ja sad postavljam pitanje koliko smo mogli ljudi stambeno da riješimo, da mladih bračnih parova zadržimo u zemlji i da ne idu u inostranstvo, kazao je Nešić za Oslobođenje.

Za vrijeme pandemije u parlamentarnu proceduru stiglo je nekoliko prijedloga zakona čijim bi se usvajanjem ukinule pojedine beneficije parlamentarcima, a zastupnika DNS-a smo pitali hoće li podržati zakone koji podrazumijevaju smanjenje primanja zastupnicima i delegatima.

– Ja kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH podržavam sve mjere koje će poboljšati ekonomsku sliku u BiH za vrijeme pandemije, odgovorio je Nešić.

(Oslobođenje.ba, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss