Sindikat doktora: Ispitati stanje i utvrdi odgovornost u UKC u Banjoj Luci

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske (RS) traže od nadležnim organima da se, u skladu s važećim zakonskim propisima, detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja virusom korona većeg broja radnika i pacijenata u Univerzitetsko Kliničkom centru (UKC) RS, kao i da se utvrdi i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u toj zdravstvenoj ustanovi.

U saopćenju dodaju da su zatražili da se hitno obezbjede i primjene mjere i potrebna sredstva za zaštitu radnika i pacijenata, a nakon obavještenja, koje su zdravstveni radnici i saradnici UKC-a u poslednja tri dana dostavili tom sindikatu, u vezi s naglim povećanjem broja oboljelih zdravstvenih radnika i pacijenata u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi koji je izazvan virusom korona, a što je za posledicu imalo naglo širenje virusa u toj ustanovi.

Zatražili su da nadležni organi jasno i detaljno utvrde koje količine zaštitnih sredstava, uključujući maske i drugu opremu, su dodijeljeni na korištenje zdravstvenim i drugim radnicima, kao i pacijentima u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi i to od početka izbijanja epidemije koronavirusa.

Iz Strukovnog sindikata tvrde da raspolažu s informacijama da su radnici UKCRS u zadnje vrijeme bili prinuđeni da sami nabavljaju zaštitinu opremu.

Pozivajući se na sve navedeno, taj sindikat odbija kao neosnovane i zlonamjerne sve komentare koji su se pojavili u javnosti o tome da su ovi opravdani sindikalni zahtjevi za zaštitu zdravstvenih radnika i pacijenata usmjereni na javno iznošenje dezinformacija i širenje panike.

– Ovo navodimo iz razloga jer su sve javno iznesene i objavljene izjave predstavnika ovog sindikata o naglom širenju virusa u UKCRS potvrđene od nadležnih organa i rukovodstva te klinike, a što se ogleda u podacima kojima se potvrđuje povećanje broja zaraženih zdravstvenih radnika i pacijenata, kao i mjere koje su jučer preduzete na hitnom izmještanju pojedenih klinika UKC RS – ističe se u saopćenju.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U BiH danas oblačno vrijeme, mogući lokalni pljuskovi

Naredna vijest

RS: Četiri osobe preminule, 12 pacijenata zaraženo koronavirusom