RS: Četiri osobe preminule, 12 pacijenata zaraženo koronavirusom

Četiri osobe, dvije žene i dva muškarca, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, umrli su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u Banjoj Luci.

Riječ je o sedamdestosmogodišnjoj pacijentici iz Oštre Luke, koja je imala više udruženih oboljenja. U Klinici za infektivne bolesti liječena je od 21. aprila, potvrđeno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Druga preminula je sedamdesetčetvorogodišnja žena iz Banje Luke, koja je također imala više udruženih oboljenja. Ona je u Klinici za infektivne bolesti liječena je od 27. aprila.

Treći preminuli je šezdesetsedmogodišnji pacijent iz Banje Luke, koji je imao više udruženih oboljenja. U Klinici za infektivne bolesti liječen je od 23. aprila.

Četvrti preminuli je četrdestšestogodišnji pacijent iz Banje Luke, koji je imao udruženo oboljenje. U Odjeljenju intenzivne njege „COVID-19“ liječen je od 21. aprila, naveli su iz UKC-a.

U RS-u je do sada od posljedica virusa korona preminula 41 osoba.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je danas da će naredne sedmice biti imenovane komisije koja će utvrditi primjenu protokola i ponašanja radnika u zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju virus korona i mogućnost njegovog širenja u tim ustanovama.

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.

Šeranić je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra (UKC), što, kaže, ne znači da su donijeli virus u tu zdravstvenu ustanovu ili da su tu bili zaraženi.

Kazao je da se ne može govoriti da je UKC Banja Luka novi klaster virusa korona.

– Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila – naveo je.

Šeranić je potvrdio da se vrše operacije koje su hitne, dok su ostale prolongirane.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević rekla je da se taj bh.etnitet trenutno nalazi u fazi transmisije virusa u zajednici, kada se za veći broj osoba ne može utvrditi epidemiološka veza.

Dodala je da su date preporuke za prevenciju i kontrolu infekcije te predostrožnosti u domovima za stare osobe i zdravstvene ustanove.

RS će, nakon što je, kako kaže, prošla kroz nekoliko faza karakterističnih za ovu epidemiju, krenuti u period ublažavanja mjera ili neke u potpunosti povlačiti.

– To ne znači da svi treba da se opuštenije ponašamo – rekla je Đaković-Dević i pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sindikat doktora: Ispitati stanje i utvrdi odgovornost u UKC u Banjoj Luci

Naredna vijest

Južna Koreja od 6. maja ublažava mjere socijalnog distanciranja