EU ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) usvojila je prijedlog kojim se ukida restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

– Komisija je upravo donijela prijedlog da se izmijeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan – navodi se u pismu potpredsjednika EK Žozepa Borela i evropskih komesara za trgovinu i za susjedsku politiku i proširenje Fila Hogana i Olivera Varheljija.

U pismu ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana navodi se da Evropska unija očekuje da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u EU takođe biti ukinute.

U zajedničkom pismu navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom svijeta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

– Iskreno se nadamo da ćete cijeniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv Kovida-19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme – navode iz EU.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Kantonu Sarajevo 4.700 ljudi ostalo bez posla za 36 dana

Naredna vijest

“FMT FBiH oil info”: Litar dizela košta 1,16 KM