4af2e1a424c400949561aed1724a350f
4af2e1a424c400949561aed1724a350f

Naša stranka: Policajci u SBK odrekli se naknada za prekovremeni rad, dok Vlada planira smanjenje plata

22.04.2020.

“Dok se u drugim državama čak i povećavaju plate zdravstvenim radnicima te ih se na taj način dodatno motiviše i nagrađuje za ogroman doprinos u borbi protiv pandemije COVID-19, premijer SBK Tahir Lendo razmišlja o tome da ih smanji. Također, premijer i Vlada Srednjobosanskog kantona su najavili smanjenje plate i policijskim službenicima, koji su se već odrekli naknada za prekovremeni rad, iako neki od policijskih službenika imaju i preko 100 prekovremenih sati rada. Obim posla policijskim službenicima je povećan za 75 posto”, saopšteno je iz Naše stranke.

Tim povodom reagovao je Berin Mušanović, potpredsjednik Glavnog odbora Naše stranke.

– U ovom trenutku sramotno je razmišljati o smanjenju plata zdravstvenim radnicima i policijskim službenicima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u novonastaloj situaciji. Predlažemo premijeru i Vladi SBK da uštede planiraju počevši od svojih kabineta, administracije te kantonalnih zastupnika koji su, podsjećanja radi, na vanrednoj sjednici u februaru prošle godine izglasali povećanje paušala s 500 na 1000 KM. Potrebno je napraviti uštede, ali prvenstveno početi od kantonalnih zastupnika i javnih sektora koji nisu direktno ugroženi i ne rizikuju svakodnevno vlastito zdravlje kako bi zaštitili sve građanke i građane Srednjobosanskog kantona. Zdravstveni radnici i policijski službenici trebaju i moraju biti posljednja kategorija kojoj će se eventualno smanjiti primanja – navodi se.

Podsjećamo, Naša stranka je pripremila amandmane na nacrt državnog budžeta, koji će u cijelosti ukinuti privilegije koje ne uživaju radnici u realnom sektoru, a iznimke su oblast zdravstva, sigurnosti i obrazovanja. Isti princip bit će primijenjen i u zahtjevima na federalnom nivou.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss