Turističke agencije i hoteli KS traže izmjenu o dodjeli budžetskih sredstava za isplatu plata u martu

Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo (KS) uputili su molbu za izmjenu Odluke Vlade KS na osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mart ove godine, te da se uvrste i turističke agencije u KS.

– Turističke agencije su očito zaboravljene budući da pravno formalno rad agencija nije zabranjen Uredbom Kriznog štaba KS, ali su zabranjena putovanja, zatvoreni aerodromi, zatvorene granice odlukom Vijeća ministara BiH od 24. odnosno 30. marta, te je samim tim zabranjena prodaja usluga turističkih agencija. Dakle, turističkim agencijama je direktno  zabranjen rad budući da su zabranjena sredstva za rad tj. usluge koje nudimo. Molimo da nam zabranite zvanično rad ili nas uvrstite u ovaj spisak budući da su putovanja zabranjena – navode iz sarajevskih turističkih agencije i hotela. 

Druga stavka su, kako dodaju, hoteli koji se također ne nalaze na spisku, a direktno im je rad zabranjen budući da su zabranjena putovanja, a također su zatvoreni kafići, restorani, wellness centri, kongresne usluge i teretane u sklopu hotela. 

– Dakle, ne stavljamo se u isti položaj kompanija kojima je pao promet budući da sve kompanije bilježe pad, turističkim agencijama i hotelima je doslovno zabranjen i onemogućen rad – saopćeno je Turističke agencije Relax tours. 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Ukidaju se zabrane: U Češkoj dopušteno plivanje, Danska otvara vrtiće

Naredna vijest

Građani na GP Maljevac čekaju duže od 40 sati, šatori nisu uvjetni