ddba49c25aa4a19aa43c88542a4c2661
ddba49c25aa4a19aa43c88542a4c2661

Ukidaju se zabrane: U Češkoj dopušteno plivanje, Danska otvara vrtiće

Građani Češće od danas mogu kupovati u trgovinama bicikla, ali i igrati tenis i i ići na plivanje. Austrija nakon Uskrsa planira ponovo otvoriti male trgovine. Danska otvara vrtiće i škole sljedeće sedmice ukoliko stanje sa koronavirusom ostane stabilno, a djeca u Norveškoj se sedmicu kasnije vraćaju u vrtiće.

 

Ove države su prve na Zapadu ukinule zabrane.

 

Za Irenu Gillarova iz Češke ovo znači vraćanje treninzima atletike, te se vraća na stadion Juliska u Pragu kako bi prvi put nakon uvođenja zabrana trenirala.

 

-Uzbuđena sam i osjećam se zahvalnom. Protekle dvije sedmice kod kuće naučile su me da cijenim i više svoj posao i da ga ne uzimam ‘zdravo za gotovo’- rekla je za CNN.

 

Doktor Peter Drobac iz Oxford Saïd Business škole, rekao je da ove zemlje pružaju bitan primjer i nadu, mada je ostalo još toga za naučiti.

Austrija od 1. maja otvara i šoping centre i frizerske salone, dok će otvaranje restorana i hotelačekati polovinu maja. Zahtijevat će se i dalje nošenej maski i rukavica u javnosti.

Hans Kluge iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je kako je situacija u Europi i dalje zabrinjavajuća, te kako nije vrijeme za popuštanje sa mjerama.

 

 

Podsjetio je kako je ovaj kontitent i dalje centar pandemije, te kako sedam od 10 najviše zahvaćenih zemalja ovim virusom dolazi upravo iz Europe.

 

Drobac navodi ipak kako sve ove zemlje imaju nešto zajedničko – prve su u Europi koje su uvele zabrane i socijalnu distancu, te su povećale testiranja.

 

Navodi kako je to i urodilo plodom – brojevi smrti u ovim zemljama prikazuju se u desetinama ili stotinama.

 

Dodaje i kako ostale zemlje bi mogle slijediti ovaj put, ali uz tri generalna kriterija, ukoliko žele izbjeći drugi val virusa.

 

Prije svega, trebaju suzbiti krivulju novih brojeva slučaja, zatim zdravstveni sistem mora znati nositi se sa kriznim mjerama, poput hitnih bolnica. I treće, trebaju sistem za masovna testiranja, ali i mjesta za izolaciju za ljude koji su zaraženi, kako ne bi prenijelo na druge.

(CNN, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

U Federaciji BiH 23 nova slučaja zaraze koronavirusom

Naredna vijest

Turističke agencije i hoteli KS traže izmjenu o dodjeli budžetskih sredstava za isplatu plata u martu