0e9700e4b88dba1894947989a20f11bd
0e9700e4b88dba1894947989a20f11bd

U ZDK 37 covid-pozitivnih osoba, osam u fazi oporavka

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić epidemiološku situaciju na području tog kantona ocijenio je zadovoljavajućom.

– Imamo 37 covid-pozitivnih osoba u Kantonu, a od tog broja osam ljudi je već ozdravilo. Testirani su i vraćeni su pod kućni nadzor koji će potrajati sljedećih 14 dana, a nakon toga moći će se vratiti svojim životima – kazao je ministar Jupić.

Osvrćući se na do sada poduzete mjere u borbi protiv koronavirusa, Jupić je kazao kako se privode kraju radovi na uređenju izolatorija na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica, koji će imati oko 220 kreveta što će, kako je rekao, biti više nego dovoljno.

Kazao je kako se razmišlja o daljnjem povećanju kapaciteta za prihvat oboljelih osoba u slučaju da dođe do dramatičnog povećanja njihovog broja, dodavši kako se nada i vjeruje da do toga neće doći.

Ministar Jupić osvrnuo se i na činjenicu da se brisevi iz ZDK na testiranje na covid-19 šalju u Sarajevu, kazavši kako se ponekada predugo čeka na rezultate zbog preopterećenosti sarajevskog laboratorija.

– Mi moramo tražiti izlaz iz te situacije. Nadam se da ću vam u sljedećih nekoliko dana moći saopćiti dobru vijest i da ćemo te testove moći obavljati u Zenici – kazao je ministar.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić osvrnuo se na protokol testiranja osoba sumnjivih na covid-19.

Po njegovim riječima, u prvoj fazi u izolaciju su stavljane osobe koje su dolazile iz rizičnih područja, a testirane su kada bi razvile kliničke simptome.

– Sada smo u fazi kada imamo unutrašnji prijenos i veći broj oboljelih. Ni sada ne radimo masovna testiranja, ne hvatamo ljude na ulici, već struka kaže koji su to kriteriji. Prvenstveno se radi o osobama koje imaju respiratorne probleme, a možemo ih epidemiološki povezati – kazao je Huseinagić.

Dodao je kako se nastoje pronaći svi kontakti oboljelih osoba kako bi se smanjila mogućnost kontakta zaražene osobe sa zdravim osobama.

 

Prethodna vijest

Čović najavio sastanak s privrednicima ZHK-a o mjerama ekonomskog oporavka

Naredna vijest

Donesena odluka o privremenom otvaranju Međunarodnog aerodroma Sarajevo