Čović najavio sastanak s privrednicima ZHK-a o mjerama ekonomskog oporavka

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović kazao je u srijedu, nakon posjeta Stožeru Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), kako očekuje da će Odluka Vlade Federacije o dodjeli 21 milijuna maraka županijama i općinama ipak biti provedena jer neke općine pogođene mjerama uslijed koronavirusa bez tih sredstava neće moći preživjeti.

– Oko mjera ekonomske prirode smo najviše pričali, trebat će nam mnogo sadržajnija komunikacija sa svim našim gospodarstvenicima, da vidimo kakve dubioze će biti u dva grada i dvije općine ove županije, kako bi sredstva s razine BiH i FBiH bila po pravičnom modelu transformirana u naše gradove i županije – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Dodao je da je primarni zadatak sastanak s gospodarstvenicima kako bi se donijele mjere za ekonomski oporavak.

– Idući tjedan ćemo napraviti sastanak s gospodarskim predstavnicima. Treba nam procjena financijskih sredstava i u FBiH će morati doći do zaduživanja, želimo od potpisnika da uz dva entiteta bude spomenuto i naših deset županija, da nema političkog nadmudrivanja kad je u pitanju raspodjela tih sredstava – rekao je.

Transfer od 21 milijuna maraka, kaže Čović, služi tomu kako bi se kompenzirao nepravedni zakon o raspodjeli PDV-a i javnih prihoda.

– Taj zakon je donesen u 12. mjesecu, a netko je to sada obojio koronavrisuom, taj transfer se mora osigurati, on služi za kompenzaciju neravnomjerne raspodjele prihoda, Kanton Sarajevo dobije novca kao šest drugih županija, to je neprihvatljivo i nedopustivo, zato je naša reakcija bila takva – kazao je Čović i dodaoi da će znatno više sredstava trebati zdravstvenim ustanovama.

Čović je kazao kako očekuje od parlamenata na svim razinama vlasti da djeluju u skladu s propisanim mjerama stožera kako bi mogli donositi zakone, a dodao je i kako je potrebna veća transparentnost po pitanju novca kojim će se u idućem razdobolju u BiH raspolagati.

Upitan za situaciju u Aluminiju i ponudu Abraham grupe, kazao je kako su ponudu prihvatili i u Vladi Federacije i u Vladi Republike Hrvatske koja ima 14 posto vlasničkog udjela, kao i mali dioničari.

Što se tiče lokalnih izbora, Čović kaže kako ih nema smisla održavati, ako se u skorijem razdoblju utvrdi kako se situacija s pandemijom koronavirusa ne stišava.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić ocijenio je licemjernom politiku koja je odobrila pa potom uskratila spomenuta sredstva.

– Mjere koje donosimo, a vezane su uz pandemiju, podrazumijevaju i određene financijske troškove. Mi do sada ni od jednog izvora, osim naših unutarnjih izvora, nismo dobili ni jednu marku. Kada govorimo o ovim transferima koji su predviđeni pa populistički uskraćeni, tek sada s obzirom da su sredstva bila usmjerena nama, vidi se licemjerje te politike koja želi uskratiti sredstva nama koji se borimo s pandemijom – kazao je Ćosić dodavši kako vlada ZHŽ-a priprema mjere koje će se odnositi na rasterećenje gospodarstva.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić podsjetio je kako je u toj županiji trenutno zaražena 41 osoba koronavirusom, njih 27 u Širokom Brijegu, 10 u Grudama i četiri u Posušju.

– Na današnji dan imamo dva novooboljela, to su kontakti iz obitelji, klaster Jare, ostala testiranja su negativna. Danas smo odradili još 30 testiranja, večeras očekujemo rezultate – kazao je Pejić.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Vlada KS će subvencionirati dio cijene prirodnog gasa za mart i april

Naredna vijest

U ZDK 37 covid-pozitivnih osoba, osam u fazi oporavka