1f989b4c07798148659c3dbb88a7b56c
1f989b4c07798148659c3dbb88a7b56c

Kazne za širenje panike u RS-u: Vanredno stanje ili obračunavanje sa neistomišljenicima?

08.04.2020.

Vlada Republike Srpske je samo četiri dana nakon proglašenja vanrednog stanja zbog koronavirusa, usvojila dvije uredbe. Prva se odnosi na na rokove i postupanje u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, a druga na prekršaje koji se tiču izazivanja panike i nereda. Slična uredba postojala je i u susjednoj Srbiji, ali je povučena nakon pritvaranja novinarke Ane Lalić i mnogobrojnih kritika. Mnogi stručnjaci iz domena ljudskih prava, kao i novinari/urednici, ovu Uredbu vide kao nepotrebnu i smatraju je atakom na slobodu govora. Spornim vide i nedefinisanje kriterija lažnih vijesti, ali i onih koji će odrediti koje vijesti i glasovi, u medijima te na društvenim mrežama, šire paniku.

 Aktivistkinja Udruženja „Oštra nula“ Milica Pralica za Interview.ba kaže da Uredba predstavlja atak na slobodu govora i izražavanja.

– Sloboda govora neophodna je za postojanje demokratske vlasti, a vladajuće političke strukture u entitetu Republika Srpska, krše ovo ljudsko pravo pod izgovorom mjera zaštite od pandemije COVID 19. Možemo reći da svaka vlast koja ne dozvoljava slobodu govora – ne želi snositi posljedice preuzimanja odgovornosti ili se boji pobune do koje bi došlo kad bi građani znali šta se sve događa u društvu – dodaje.

Kaže da je Uredba kritična jer zakonskim aktom nije jasno definisano ko određuje koje su to vijesti ili objave u medijima ili na društvenim mrežama lažne i izazivaju paniku, ali i to što nisu jasno definisani „kriterijumi kakve vijesti i objave spadaju pod lažne“.

– Vrlo je kritično šta se podrazumijeva pod terminom širenja i stvaranja panike, jer ni to nije definisano ovom uredbom, što možemo tumačiti i da se vladajuća politička struktura obračunava sa neistomišljenicima – napominje.

Kaže kako su i mediji izvijestili da je nekoliko osoba kažnjeno za koje je policija utvrdila da su izjavama u medijima, tekstovima na blogovima ili objavama na društvenim mrežama izazivali paniku, nakon donošenja ove Uredbe.

 Član Predsjedništva Milorad Dodik je prije nekoliko dana najavio osnivanje posebnog odjeljenja suda i tužilaštva za vrijeme vanrednog stanja. Sve represivne mjere koje se uvode ili su na snazi u ovom bh. entitetu, jasno pokazuju kršenje ljudskih prava i autokratiju koja vodi ka diktaturi – poručila je ona.

Kazna i za nenamjerno širenje panike

Dragana Dardić iz Helsniškog parlamenta građana iz Banjaluke za Interview.ba je navela također slične sporne stvari.

 

– Nije definisano i precizirano na koji način i ko će određivati da li je izjava predstavlja pokušaj izazivanja panike i straha ili se radi o argumentovanoj kritici vlasti ili institucija. Ko su ljudi koji će to procijenjivati, kakve su njihove kompetencije, na osnovu čega će procijenjivati jer je teško nekada neke stvari razgraničiti i nama profesionalcima, a pogotovo neprofesionalcima – pita se ona.

Podsjetila je i na nedavnu izjavu ministra MUP-a RS Dragana Lukača u kojoj je rekao da će „kažnjavati namjerne i nenamjerne  izjave kojima se izaziva panika i strah“.

Smatra da su mjere ovom Uredbom nepotrebne i neopravdane, te nesrazmjerne situaciji u kojoj se nalazimo, posebno jer ne mogu doprinijeti zdravlju stanovništva.

– Vlada Srbije je imala sličnu mjeru  kojom je predviđala da Krizni štab Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić ima potpunu kontrolu koje se tiču pandemije, te je uhapšena i puštena novinarka Ana Lalić. Nakon toga je uredba povučena. Mogli su se ugledati na Srbiju, pošto to rade u mnogim stvarima, te ne donositi jednu ovakvu uredbu – dodaje.

A da su zloupotrebe moguće, smatra Dardić, jer živimo u društvu „kakvom živimo“, te je zato, kako kaže, strah opravdan.

– Ne možemo, a da ne gledamo na Uredbu kao na pokušaju da se neki mediji i glasovi malo drugačiji ućutkaju – poručila je.Uredba kao kažnjavanje kritike vlasti

Novinar „BUKA“-e Elvir Padalović posebno interesantnim smatra jer su u Uredbi precizirane kazne, ali „nije navedeno ko će biti taj koji procjenjuje koje vijesti ili objave su lažne a koje izazivaju paniku“.

Svakako da treba pozdraviti spriječavanje iznošenja lažnih vijesti i dezinformacija u osjetljivo vrijeme, i u vrijeme vanrednog stanja, kada je zaista moguće da dođe do suspendovanja određenih ljudskih prava. Na kraju krajeva, i preporuka SZO ide u pravcu eliminisanja dezinformacija u toku pandemije – pojašnjava.

On se pita i da li će se Uredba „pretvoriti u kažnjavanje svake kritike prema aktivnostima vlasti ili kritici prema radu institucija, što se ne bi smjelo dogoditi“.

– Postoje Ustavom zagarantovana prava koja ne mogu obustaviti ni u vanrednom stanju a to je, između ostalog, i sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja – dodao je.
Uredba o prekršaju izazivanje nereda i panike: “Zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir, ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa, drugih institucija ili organizacija koje vrše javna ovlaštenja. Zabrana iz stava 1. ovog člana odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”.(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss