98a33e16035cde58acb14651e084f937
98a33e16035cde58acb14651e084f937

Poruka iz WHO: Ako želite još vreća s tijelima nastavite politizirati COVID-19

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je odgovarajući na napade koje je na njegov račun izrekao američki predsjednik Donald Trump kazao da se ne obazire na lične napade i da neće odgovarati na njih. Ghebreyesus je također otkrio da je u posljednja tri mjeseca primio prijetnja smrću uz uvrede na rasnoj osnovi, uz informaciju da su napadi krenuli sa Taiwana.

 

“Fokus mog rada je na spašavanju života i apsolutno se ne obazirem na lične napade kada ljudi umiru širom svijeta svake pojedine minute. Mi se u WHO-u ne bavimo politikom niti ćemo se baviti politikom. Ne obazirem se na lične napade koji dolaze na moj račun, ali ću reagovati na napade koji dolaze na račun afričke zajednice. Ne zanima me kada mi kažu da sam ‘crnac’ ili ‘negro’ jer to znači isto i ponosan sam što sam crnac. Molim vas stavite politizaciju COVID-a u karantenu“, poručio je Ghebreyesus u Genevi.

Kada su u pitanju ostali elementi borbe protiv korona virusa šef WHO-a je pozvao da se prekinu politički sukobi na nacionalnom nivou ali i da se pokaže globalna solidarnost po ovom pitanju.

 

“Radite zajedno bez obzira na političke linije i razlike, ideologije i sve druge elemente koji postoje među vama jer kada se pojave podjele na nacionalnom nivou onda je to prostor u kojem virus stvara prostor za sebe. Ako želite vidjeti još vreća s ljudskim tijelima onda nastavite politizaciju COVID-a. Nema potrebe da se COVID koristi za političke poene, imate druge načine da to ostvarite. Također, pozivamo medije da se ne bave politizacijom COVID-a, imate veoma odgovornu ulogu“, kazao je direktor WHO-a.

 

Ovakav razvoj situacije dolazi dan uoči obilježavanja 100 dana otkada je WHO dobila informaciju o prvom slučaju COVID-a 19 u svijetu i pokrenula proces djelovanja kako bi se spriječilo njegovo širenje po svijetu. Ghebreyesus je pozvao svjetsku zajednicu da se sjeti kako su nekad SAD i Rusija borile protiv malih boginja u vrijeme Hladnog rata te da se danas bore SAD i Kina, zajedno sa zemljama G20 i svim ostalim zemljama protiv svjetskog neprijatelja broj 1 zvanog COVID-19.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Kazne za širenje panike u RS-u: Vanredno stanje ili obračunavanje sa neistomišljenicima?

Naredna vijest

Stevanoviću zbog javnih istupa i kritika otkazan dalji angažman u Općoj bolnici