Poruka iz Vuhana: Molimo vas, učite na našim greškama

Kineski grad Vuhan je mjesto iz kojeg je virus korona krenuo da se širi Kinom, a poslije dva mjeseca cijeli svijet počeo je da se bori sa pandemijom.

U jeku širenja virusa po Evropi i SAD, Vuhan, grad od 11 miliona stanovnika, ponovo oživljava nakon tromjesečnog potpunog zatvaranja.

Stanovnici ovog grada su za BBC iznijeli svoja sjećanja na dane iz karantina i poručili ljudima da bi trebalo da slijede njihov primjer, kako bi se sve što prije završilo.

 

“Gledajući unazad, ovo je bio vrlo važan period u našim životima. Ta sećanja su i dragocjena u zastrašujuća”, priča djevojka koja je dane karantina provela u stanu sa svojim partnerom.

 

Ona je izdvojila da se momak tokom tih dana ipak potrudio da obilježe važne datume kao što su Dan zaljubljenih i njen rođendan te da je to uspjelo da je oraspoloži.

 

“Radije bih zatvaranje grada opisala kao situaciju u kojoj je grad dao sve od sebe da se izbori sa pandemijom, nego kao neki ‘ožiljak’. Svi koji su ostali kod kuće doprinijeli su borbi”, naglasila je stanovnica Vuhana za BBC, a prenosi portal B92.

 

Druga djevojka je priznala da u početku nije shvatala ozbiljnosti situacije, ali da se kasnije ipak javio strah.

 

“Vuhan je dugo bio zatvoren. U početku sam se ponašala nonšalantno, mislila sam da to nije neophodno. Kasnije je došlo do nestašice hrane, tada se javio strah, nisam mogla noćima da spavam”, rekla je ona.

 

Problem je bila medicinska oprema, ali je nakon dopremanja svega, tokom pridržavanja mjera o kretanju, sve išlo nabolje.

 

“Ljekari i medicinske sestre morali su onlajn da mole za lijekove. Pacijenti su rekli da nije bilo mjesta u bolnicama i da nisu mogli da se liječe. Vremenom, stizala je medicinska pomoć, kao i osoblje iz drugih dijelova zemlje. Uz to, polako je počeo da se smanjuje broj novih slučajeva koronavirusa”, rekla je.

 

Svi će pamtiti upečatljive trenutke tokom boravka u domovima.

 

“Moj otac je pravio raviole drugi put u posljednjih 30 godina. Prvi put je to bilo kada sam još išla u vrtić”, prisjeća se djevojka iz Vuhana.

 

“Moja porodica je muslimanske vjere i bilo je vrlo teško doći do tradicionalne hrane tokom trajanja epidemije. Uspjeli smo da nabavimo kutije halal nudli koje su donijeli drugi muslimani. Sjećam se da su te kutije bile vrlo teške”, rekla je jedna od djevojaka koje su podijelile iskustvo za BBC.

 

Ovi građani Vuhana dali su prijedloge i savjete ostalima koji sada moraju da shvate da je važno da se što manje izlazi.

 

“Zovite svoje prijatelje i porodicu često. Takođe, ovo je prilika da se posvetite jedno drugome, jer parovi nemaju često priliku da provode zajedno 24 sata. Ako radite od kuće, važno je da razdvojite privatno i poslovno, inače može biti vrlo haotično”, priča momak iz Vuhana.

 

Jedna žena poručila je da se posvetite sebi.

 

“Radite nešto za šta niste imali vremena ranije, čitajte, gledajte serije, igrajte video-igrice. Shvatite da je karantin metoda koja će doprinijeti borbi, a ne nasilno oduzimanje vaše slobode. Svi ćemo biti bolji kada se epidemija bude završila u svim dijelovima svijeta”, poručuju ljudi koji su uspjeli da se izbore sa epidemijom virusa korona.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Preminuli muškarac zaražen korona virusom u Centru za srce u Tuzli

Naredna vijest

Kazne za širenje panike u RS-u: Vanredno stanje ili obračunavanje sa neistomišljenicima?