U BiH 185 osoba zaraženo koronavirusom, novi slučajevi u RS-u i Sarajevu

U Bosni i Hercegovini je danas potvrđeno novih osam slučajeva zaraze korona virusom – sedam u Republici Srpskoj i jedan u Federaciji BiH, te sada broj zaraženih u našoj zemlji iznosi 185.

Jedna osoba je iz Banjaluke, dvije iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice, jedna iz Doboja, i jedna je sa područja Općine Ilidža.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas sedam novih slučajeva korona virusa u ovom bh. entitetu, te sada broj zaraženih u RS sada iznosi 121.

– U karantinskom smještaju u Gradiški je od juče od 7 sati do danas do 7 sati primljeno 49 osoba, 21 iz Federacije, 28 iz RS i svi oni koji budu imali negativan nalaz na korona virus uputit će se dalje prema lokalnim zajednicama. One osobe kod kojih se utvrdi da su pozitivne bit će upućene u karantinske smještaje gdje se nalaze pozitivne osobe – istakao je Šeranić na pres-konferenciji. 

Naglasio je važnost razdvajanja onih koji su pozitivni od onih negativnih, ali da će se nastaviti pratiti oni koji imaju negativan nalaz ukoliko imaju pozitivnu anamnezu.

– Od juče smo startovali sa karantinom u Studentskom centru u Banjaluci i smješteno je već 20 osoba, uzeta su 24 brisa od direktnih kontakata iz samih porodica – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naveo je i da se radi o porodičnim kontaktima u novozaraženih dva slučaja iz Dubice. Također, novi slučaj zaraze je potvrđen i kod doktora iz Doboja, ali nije radio posljednjih sedam dana, boravio je kući, i bit će uzeti nalazi kolega.

Gradiška je sekundarni kontakt iz trećeg klastera banjalučkog. Jedna osoba iz Banjaluke je bila u porodičnom kontaktu sa suprugom, naveo je Šeranić.

Tokom noći potvrđen je još jedan slučaj osobe pozitivne na COVID-19, a riječ je o pacijentu iz sarajevskog naselja Ilidža, potvrdila je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

To je ukupno deveti potvrđeni slučaj na području Kantona Sarajevo.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Banjaluka: U teretnom kamionu pronađeno beživotno tijelo vozača

Naredna vijest

Majka i beba u Bijeljini nisu pozitivne na koronavirus