INFOGRAFIKA/ Koliko dugo se COVID-19 zadržava na materijalima?

Ukoliko ste se zapitali zašto je bitno često pranje ruku, dezinfekcija i provjetravanje prostorija što više puta, u našoj infografici vam donosimo odgovor.

Podaci objavljeni u mediju “The Journal of Hospital Infection” kažu da da se na različitim medicinskim materijalima za jednokratku upotrebu, poput kapa, mantila, maski, koronavirusi opstaju i do dva dana, zavisno od temeprature.

Ipak, na drvenim površinama, poput stolova, vrata, može se zadržati i do četiri dana na sobnoj temperaturi, a na papiru i do pet dana.

Isti broj dama opstaje i na aluminijumu, silikonskim i PVC površinama, na keramici i teflonu.

Ono što je zaključeno je da nije sigurno koliko opstaje na odjeći i drugim pvoršinama koje se teško dezinfikuju. Upijajuća vlakna i prirodna mogu dovesti do toga da se virus brzo osuši. Promjene u temperaturi i vlaga takođe mogu uticati na to koliko dugo virus može preživjeti. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provjetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe.Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsjećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbjegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

SZO i druge zdravstvene institucije, naglasile su da je pranje ruku, čišćenje i redovito dezinfikovanje površina koje najčešće dodirujete ključne u prevenciji širenja Kovida-19. I dalje nije tačno poznato koliko su slučajeva izazvale kontaminirane površine, jer stručnjaci savjetuju da ljudi redovito dezinficiraju sve s čim dolaze u kontakt, prenosi BBC.

Istraživači su otkrili da se koronavirusi mogu neutralizovati u roku od jednog minuta ako površine dezinfikujete sa 62-71 posto alkoholom, vodonik-peroksidom od 0,5 posto ili kućnim izbjeljivačem koji sadrži 0,1 posto natrijum hipohlorida.

Visoke temperature i vlaga takođe pokazuju dobre rezultate kada je u pitanju brzo neutraliziranje drugih koronavirusa.

 

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Lijepa vijest: Bh. poduzetnici podržali mlade studente u izradi vizira za respiratore

Naredna vijest

Pojavio se novi klaster u Mostaru, kontakt zaražena osoba iz RS-a