Pojavio se novi klaster u Mostaru, kontakt zaražena osoba iz RS-a

Infektolog Jurica Arapović iz SKB Mostar kazao je danas kako tokom jučerašnjeg dana na području HNK testirano 36 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna. Očekuju se rezultati testiranja za pet osoba. Na području Mostara utvrđen je i novi klaster.

– U našem kantonu je 24 osoba pozitivno na korona virus, od čega je 17 u Konjicu, a sedam u Mostaru. Oko 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Prosječna do je 47 godina. Najmađai pacijent ima 37, a najstariji 80 godina. U izolacijskom bloku trenutno je šest bolesnika u teškom i srednje teškom stanju, od čega je petero iz HNK – rekao je Arapović.

Za osobu iz Konjica koja je preminula, Arapović je rekao kako muškarac nije imao historiju hroničnih bolesti, on je također bio u kućnoj izolaciji. Prema Arapovićevim riječima, peti dan im se klinička slika pogoršala i preminuo.

– U kućnoj izolaciji se nalazi većina osoba zaraženih korona virusom jer imaju blage ili nikakve simptome.Samo teži slučajevi se šalju u bolnicu. Šta će biti dalje za 10-15 dana vidjet ćemo – rekao je Arapović.

Zdravstveno stanje svih bolesnika je stabilno, dva su na respiratoru – prvozaraženi i i žena iz ZHK. Drugi, koji su u srednje teškom stanju, su stabilno, a neki ozdravljaju. Direktor kompanije “Igman” jeu  kasnim satima sinpć prebačen u izolatorij SKB Mostar i njegovo stanje je relativno dobro. Prema Arapovićevim riječima, on je stabilno sa srednje teškom kliničkom slikom upale pluća bez indikacije za respirator.

– Novi klaster u Mostaru je kontakt s osobom iz Republike Srpske s kojim je imao u prethodnih pet dana kontakt, a jučer mu je potvrđena zaraza korona virusom – rekao je Arapović.

Četrnaestodnevna izolacija danas završava sa dvije grupe iz Konjica i Mostara, ali prema riječima Arapovića utvrdit će se da li će sada oni moći napustiti dom s obzirom na pojavu novih slučajeva. Dr. Arapović je pojasnio kako oni koji su bili u kućnoj izolaciji i nemaju novooboljelih u svom domu, moći će izaći.

– Granice su najveći problem. Postoji vjerovatnoća da je dosta ljudi prošlo granicu bez nadzora i izdatog rješenja i to je najteže policiji i santiarnim inspektorima da kontroliu. Pozivam još jednom naše građane koji se vrate da se stave u izolaciju i prijave – rekao je Arapović.

Iz Kriznog štaba HNK poručeno je da svi stanovnici, koji imaju sumnju da su zaraženi korona virusom, a nemaju zdravstveno osiguranje, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u vrijeme ove krizne situacije.

Pozvali su lokalne štabove civilnih zaštita da ne izlaze sa svojim naredbama već da sprovode naredbe Kriznog štaba HNK.

Kada su u pitanju izolatoriji na području HNK, ići će se na mobilizaciju turističkih kapaciteta. Hotel Ero neće biti jedna od opcija jer zbog tečajnog postupka nema kreveta.

Na području HNK urađene su 444 kontrole osoba kojima su izdata rješenja o izolaciji i utvrđeno je da je 16 osoba prekršilo ovu mjeru.

– MUP HNK uvodi rigroznije mjere u nadzoru saobraćaja i ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja kantona. Nije još donesena odluka, ali se razgovara u tom smjeru – rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

INFOGRAFIKA/ Koliko dugo se COVID-19 zadržava na materijalima?

Naredna vijest

Kulić: Nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza preminule pacijentice sa Ilidže