735c3282ed2b315f213a4a7e9ecf839d
735c3282ed2b315f213a4a7e9ecf839d

U RS-u će se objavljivati imena ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, uskoro mjera i o kupovini namirnica

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, objavio je da će danas u entitetu Republika Srpska biti pooštrene mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Višković je istakao da će tokom dana biti donesena mjera prema kojoj će se ograničiti količina osnovnih životnih namirnica koju jedna osoba može kupiti u trgovini.

– Trgovci će biti sankcionisani ako budu prodavali više od propisane količine, a koja je količina, odredit ćemo tokom dana – kazao je Višković napominjući da će se time spriječiti pravljenje kućnih zaliha i stvaranje vještačke nestašice životnih namirnica.

Također, napomenuo je da će Vlada Republike Srpske zajedno sa Vladom Srbije ići u nabavku većih količina pšenice, ulja, soli, šećera i ostalih životnih namirnica.

Od Oružanih snaga BiH Krizni štab Republike Srpske će tražiti informaciju o slobodnim kapacitetima prije svega za smještaj osoba koje trebaju biti u samoizolaciji na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Višković je podsjetio da se krenulo u nabavku takozvane poljske bolnice sa 500 ležajeva te da će od lokalnih zajednica tražiti da u roku od 24 sata na svojoj teritoriji pripreme kapacitete za karantin osoba koje dolaze iz inostranstva, ali i za one koji ne poštuju kućnu izolaciju.

– Objavljivat ćemo imena svih onih koji prekrše mjere samoizolacije i ići će u šatorski karanten – kazao je Višković.

Također, podsjetio je da je na snazi policijski sat od 20 sati do 05 sati u Republici Srpskoj i da je za nepoštivanje predviđena kazna do dvije godine zatvora.

– Predložit ćemo Vijeću ministara da se zabrani ulazak stranim državljanima i da se primjenjuju iste mjere kao i u zemljama okruženja kada je riječ o granicama – naveo je.

Od danas se u Republici Srpskoj ukida i međugradski prijevoz, a sve ove odluke bit će potvrđene tokom dana.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Beroš: U zdravstvenim ustanovama nema većih šteta od potresa

Naredna vijest

Nove mjere u KS-u: Skraćeno radno vrijeme prodavnica i apoteka, najavljeno privođenje onih koji ne poštuju samoizolaciju