Nove mjere u KS-u: Skraćeno radno vrijeme prodavnica i apoteka, najavljeno privođenje onih koji ne poštuju samoizolaciju

U Sarajevu je održana vanredna sjednica Vlade KS, a kako je na pres-konferenciji kazao premijer Mario Nenadić, kontrole poštivanja mjera i naredbi bit će stroge i rigorozne.

Između ostalih, donesena je odluka da se radno vrijeme svih prodajnih objekata na području Kantona Sarajevo ograniči do 16:30 sati, a vrijeme do zabrane kretanje potrebno je iskoristiti da se svi vrate kućama. Skraćeno radno vrijeme odnosi se i na apoteke.

– Donijeli smo odluke smanjenja zakupnine za 50 posto, odluku o prestanku naplate parkinga u KS, osim zatvorenih i kontrolisanih parkinga. Donesno je niz odluka za finansiranje borbe protiv koronavirusa. Donijeli smo odluku o formiranju posebne budžetske stavke za nabavku medicinskog materijala. Jako važna odluka jeste prihvatanje sporazuma sa UNDP-om nabavke medicinske i sanitetske opreme i drugih neophodnih sredstava. Također, donijeli smo odluku o formiranju posebne budžetske stavke podrške privredi u iznosu od pet miliona”, naveo je Nenadić.

Kako je kazao, bit će oštrih kazni, pogotovo povratnicima u prekršajima.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je će policija hapsiti one koji ne poštuju naredbe o izolaciji.

– U zadnja 24 sata 69 onih koji imaju ovu naredbu nisu zatečeni kod kuće, kazao je Jusko.

Uskoro više informcija.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

U RS-u će se objavljivati imena ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, uskoro mjera i o kupovini namirnica

Naredna vijest

Jusko: Možda im se samoizolacija više provodi u pritvorskim jedinicama