01e21a9f46d9625f8deccefce06d0cbd
01e21a9f46d9625f8deccefce06d0cbd

Proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini

17.03.2020.

Nakon što je Predsjedništvo BiH u jednom od svojih jučerašnjih zaključaka izrazilo očekivanje od Vijeća ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa, što je danas Vijeće ministara BiH i uradilo.

Odluka je donesena u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, po kojem će se također aktivirati Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje kojim će predsjedavati Fahrudin Radončić.

Na ovaj način pojednostavile su se procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s aktuelnom situacijom u vezi koronavirusa, a nakon što su jučer entitetske vlade proglasile vanrednu situaciju (Republike Srpska) i stanje nesreće (Federacija BiH).

– Nalazimo se na samom početku borbe u vezi koronavirusa, te pozivamo sve građane da djeluju u skladu s preporukama zdravstvenih institucija – poručio je Tegeltija dodajući da će najveći izazov biti izgradnja šatorskih naselja na graničnim prijelazima.  

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss