Francuzi od danas izlaze samo uz potvrdu o pravdanju kretanja, kazna 135 eura

Francuzi od danas izlaze samo uz potvrdu o pravdanju kretanja, kazna 135 eura

Kretanje će biti omogućeno jedino uz taj papir, na kojem onaj koji izlazi treba da popuni. Na tom papiru, čiji je primjerak objavio Mond, onaj koji izlazi treba da navede lične podatke – ime, prezime, datum rođenja, adresu i razlog izlaska.

Navedeno je pet razloga za izlazak: odlazak na posao ukoliko poslovne aktivnosti nisu moguće od kuće, odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izazlak iz zdravstvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osjetljivim osobama ili čuvanje djece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Dokument mora da bude potpisan i sa datumom. List je naveo da je ta potvrda obavezna prema ukazu koje su francuske vlasti donijele 16. marta u okviru borbe protiv širenja korona virusa.

Radio France Bleu javio je danas da formular tog dokumenta može da se preuzme i štampa sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova ili da je napisan rukom, na običnom papiru. Ukoliko je izlazak pravdan odlaskom na posao, dužnost je poslodavca da obezbijedi dokument i da ga potpiše zajedno sa zaposlenim. Onaj koga pripadnici policije ili žandarmerije prilikom kontrole zateknu bez te dozvole, biće novčano kažnjen sa 135 eura.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbjednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske. Ta mjera uz obavezni dokument stupila je danas na snagu i trajaće najmanje 15 dana. U Francuskoj je potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini

Naredna vijest

Mahmutbegović na raspolaganju KCUS-u i Općoj bolnici: Potreban svaki oblik solidarnosti