Admir Čavalić: Domaće kompanije već osjete posljedice koronavirusa

Koronavirus, koji se krajem prošle godine pojavio u Kini, a zatim proširio i u druge zemlje, ima negativan utjecaj na ekonomiju brojnih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

– Koronavirus nosi negativan uticaj na globalnu ekonomiju, posljedično i Bosnu i Hercegovinu. Ako izuzmemo opšti pad ekonomskih aktivnosti, kolaps avio saobraćaja, niz drugih (in)direktnih posljedica, možda kao najozbiljnija prijetnja ekonomijama, se nameće ona koja se tiče blokada lanaca snadbijevanja. Upravo navedeno već osjete pojedine domaće kompanije koje su se oslanjale na uvoz iz Kine. Posljedično ovo smanjuje potencijal bosanskohercegovačke privrede, u smislu rasta, izvoza, zapošljavanja i slično. Shodno navedenom, vjerovatno da će koronavirus smanjiti prognoze ekonomskog rasta naše zemlje. Naravno, ovo vrijedi za Kinu i čitav svijet. To svakako ne mora značiti recesiju jer se prati druga polovina godine, odnosno mogućnost dvocifrenih stopa rasta kineske ekonomije – rekao je Čavalić.

Naglasio je da, kada je u pitanju ekonomski rast BiH, nema prostora za pretjerani optimizam.

– Izvjesno je da ćemo zadržati stabilnost rasta od oko 2 posto, što su i aktuelne prognoze. Ovo je rezultat izostanka značajnijih strukturnih reformi (prije svega, fiskalnog okvira), ali svakako i objektivnih, ino faktora, prije svega, kretanja čitavog regiona, kao i globalnih dešavanja (koronavirus, trgovinski ratovi, stanje njemačke ekonomije itd.) – kazao je Čavalić.

Na kraju je istakao da je bh. ekonomija u velikoj mjeri ovisno o dešavanjima i u Evropskoj uniji i u svijetu.

– Suštinski problem naše i regionalne ekonomije, shodno izvještajima Svjetske banke, je niska produktivnost, što uvjetuje nemogućnost ostvarivanja viših stopa ekonomskog rasta – nužno potrebnih za dostizanje zadovoljavajućeg životnog standarda. Bitno je navesti da je domaća ekonomija otvorena, krhka, apsolutno zavisna od EU i globalnih kretanja, tako da u tom smislu nema puno prostora za neke intervencije koje bi mogle napraviti značajniji efekat – zaključio je on. 

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Mostarci blokirali i privremeno odlagalište otpada u Rodoču

Naredna vijest

Napadnuti demokratija i pluralizam u svijetu: BiH djelimično slobodna