Komšić: Vlasti RS-a moraju prestati sa rušenjem imovine povratnika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta Republika Srpska da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da se planiranom trasom autoputa Banjauka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine sa čime povratnici i vlasnici imovine nisu saglasni, te insistiraju na promjeni trase autoputa.

– Planirana trasa autoputa Banjaluka – Prijedoru, u dijelu povratničkog naselja Kozarac, dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika ali i onih koji se još uvijek nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma – poručio je predsjedavajući Komšić.

U Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma garantuje da “sve izbjeglice i raseljena lica imaju pravo da se slobodno vrate svojim kućama”,da će “strane preduzeti sve neophodne mjere da na svojim teritorijama spriječe aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica i raseljenih lica” i da će “omogućiti svima kojima je to potrebno što brži povrataku iz inostranstva u domovinu”.

– Vlasti RS-a žele suprotno Aneksu 7 svojim aktivnostima oko izgradnje autoputa kroz Kozarac trajno zaustaviti povratak iz inostranstva u navedeno područje a one koji su se već vratili ponovo prognati, ali ovaj put trajno, u zemlje iz kojih su se vratili u Kozarac. Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju da na identičan način kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče izmjeste trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca – poručio je predsjedavajući Komšić.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Brojna pitanja za Nenadića: Da li mislite popunjavati radna mjesta u kulturi, čuli smo da ima mjesta?

Naredna vijest

Čampara se izvinio građanima nakon snimka i najavio sankcije