Brojna pitanja za Nenadića: Da li mislite popunjavati radna mjesta u kulturi, čuli smo da ima mjesta?

03.03.2020.

Nakon što je mandatar za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić predstavio svoj ekspoze, uslijedila su pitanja zastupnika, uglavnom iz stranaka koje neće činiti novu Vladu KS.

Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković upitao je Nenadića da li je sam birao ministre ili su mu ih predložile stranke, šta misli o progonu ljekara sa KCUS-a i šta će poduzeti po tom pitanju, da li će prognane profesore pokušati vratiti na Medicinski falultet.

– Da li je moguće da niste smjeli nijednom napisti u ekpozeu KCUS? Na 20 stana ne možete naći tu skraćenicu. KCUS bilježi sve manji broj usluga i pacijenata – naveo je, između ostalog, Konaković.

Danijela Kristić upitala je Nenadića da li je, kada je pravio sastav nove vlade, vodio računa o ravnopravnosti spolova.

– Da li mislite popunjavati radna mjesta u kulturi, s obzirom da smo imali priliku čuti da ima upražnjenih mjesta -, pitala je Kristić.

Neira Dizdarević pitala je Nenadića kakav je njegov stav za ovakvo predlaganje imena ministara, da li je stranački ili nestranački kandidat te da li ima legitimitet da bude premijer.

– Kojom metodom ste odabrali nova dva kandidata, da li ste imali vremena da proučite biografije i kompetencije – pitala je Dizdarević.

Damir Marjanović je upitao koje aktivnosti planira poduzeti za poražavajuće rezultate PISA testiranja.

– U ekspozeu nisam primijetio ništa za naučnoistraživački rad, zanima me stav vezano za izdvajanje za nauku. Nisam u ekspozeu primijetio stavku koja se tiče rada sa talentovanim učenicima, momcima i djevojkama. Da li će se započeti konačno ta priča o revizijama diploma – pitao je, između ostalog, Marjanović.

Elvedin Okerić upitao je Nenadića ko je ministar koji se izjašnjava kao Srbin s obzirom da se u javnosti, kako je naveo, komunicira da su zastupljeni svi predstavnici konstitutitivnih naroda uključujući i Ostale.

Vibor Handžić upitao je mandatara da li je u proteklom periodu bio na nekoj od izbornih listi i koje političke partije, koliko je glasova osvojio.

– Rekli ste da ova vlada neće voditi osvetničku i svađalačku politiku, šta to znači konkreno. Kako mislite unaprijediti nezavisnot sudova i Tužilaštva u KS? – pitao je Handžić.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss