Velika koncertna dvorana BKC-a bit će otvorena 1. marta

JU Bosanski kulturni centar (BKC) Kantona Sarajevo (KS) najavio je danas da će obnovljena zgrada, odnosno Velika koncertna dvorana biti otvorena na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta.

Na svečanom koncertu, koji je pripremljen specijalno za tu priliku, nastupit će orkestar koji nosi naziv “Sevdah orient express – polazna stanica BKC”, a bit će izvedena tradicionalna sevdah muzika u novim i originalnim muzičkim aranžmanima.

Orkestar će izvesti deset sevdah kompozicija koje će biti prearanžirane u jazz maniru, ali će zadržati svoj izvorni sevdah melos i strukturu.

S obzirom na to da je broj mjesta u dvorani ograničen, zaintersovani besplatne ulaznice mogu preuzeti na blagajni BKC-a.

Svi koji budu prisustvovali koncertu, imat će ujedno priliku da vide kako izgleda Velika koncertna dvorana nakon opsežnih radova na potpunoj rekonstrukciji, koji su trajali od oktobra 2019. do 1. marta 2020.

Kontinuirano obnavljanje zgrade BKC-a, koju mnogi smatraju za jedno od najljepših kulturnih zdanja u Sarajevu, započelo je 2017. godine, a svojevrsnu krunu dosadašnjih radova predstavlja obnova i restauracija Velike koncertne dvorane.

Rekonstrukcija BKC-a ne bi bila moguća bez značajne finansijske pomoći Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva kulture i sporta KS, sarajevskih općina – Stari Grad i Centar, te agencije UNDP. 

Orkestar “Sevdah orient express – polazna stanica BKC” skupa sa horom broji 65 članova, a čine ga i profesori i asistenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

U pitanju je Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” koji je sastavljen od petnaest članova, a koji je za ovu priliku proširen sa duvačkom sekcijom od četiri člana.

Također sa njima nastupaju izvrsni muzičari koji će svirati na: bubnju, perkusijama, bas gitari, klaviru i udaraljkama. Kao vokalni solisti nastupaju: Elvir Bandić, Nikolina Vujić, Esma Numanović i Lidija Paulin. 

Dirigent orkestra je Nenad Tešić. Specijalni gosti ovog koncerta su članovi hora BKC iz Prijedora, koji broji četrdeset članova, a nastupit će pod dirigentskom palicom Alme Karabeg.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Ministarstvo zdravstva FBiH naložilo uspostavu izolatorija

Naredna vijest

Federalni inspektor stiže na Uborak