Ministarstvo zdravstva FBiH naložilo uspostavu izolatorija

Prepruke Ministarstva zdravstva FBiH koje su se do sada odnosile na putnike iz Kine, sada se odnose i na one koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Italije, Južne Koreje i Irana. Svi koji iz ovih zemalja stignu u BiH moraju ispuniti sanitarni upitnik u koji između ostalog unose lične podatke, podatke o putovanju, te mjestu boravka u BiH.

Svi podaci se dostavljaju entitetskom i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo kaže portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

– Oni koji su turisti, i koji tu borave kratko, oni dobijaju broj telefona na koji se mogu javiti ako se pojave simptomi. S druge strane, državljani BiH i strani državljani koji borave u BiH privremeno i trajno, oni se rješenjem nadležnog inspektora stavljaju pod zdravstveni nadzor – rekao je portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

To u praksi znači da moraju biti u kućnom karantinu 14 dana, te da se svakodnevno javljaju nadležnoj epidemiološkoj službi.

– Od jučer smo te mjere pooštrili, odnose se i na sve putnike koje dolaze sa područja Italije, Južne Koreje i Irana obzirom da su to zemlje u kojima trenutno postoje žarišta – rekao je Peršić.

Od pojave korona virusa na području FBiH 26 osoba bilo je u svojevrsnom karantinu, za dio tih osoba period inkubacije je prošao, tako da se trenutno pod nadzorom nalazi 10 lica. Inače iz Ministarstva zdravstva pojašnjavaju da se radi o zdravim osobama, za koje se smatra da postoji mogućnost da obole od korona virusa.

Ukoliko se pojave slučajevi korona virusa u FBiH, oboljele osobe biće primljene u bolnice, na odjelima za zarazne bolesti gdje će biti i hospitalizovane, kaže Peršić, komentarišući navode da u FBiH ne postoji adekvatan izolatorij.

– U skladu sa zakonom i mjerama za zdravstvene ustanove koje smo poslali još krajem januara prema svim zdravstvenim ustanovama, da se pripreme za takav scenarij. I da unutar ustanove organizuju izolacijski prostor – kaže Peršić.

U narednom periodu mogu se očekivati izmjene preporuka, a sve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu. Bitno je, kaže Peršić da se svi pridružavaju mjera nadležnih institucija.

– Kako se situacija mjenja, kako dolaze novi građani, tako će se i ovi brojevi mijenjati, isto kao što trebamo biti svjesni da će se i preporuke nadležnih institucija mijenjati kako se bude mijenjala situacija na terenu – zaključio je on.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Zemlje Quinte: Odluke Dodika blokiraju rad bosanskih institucija

Naredna vijest

Velika koncertna dvorana BKC-a bit će otvorena 1. marta