Zvizdić: Pozivam predstavnike entiteta RS-a da se uozbilje

Vladavina zakona je bazno načelo funkcioniranja svih demokratskih zemalja. Antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja važećih zakona, koji vodi ka novim tenzijama i pravnoj anarhiji, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić u reagiranju na najavu blokade institucija BiH od predstavnika RS-a.

Po ko zna koji put se, naglasio je, pred licem domaće i posebno međunarodne javnosti, pokušava uvesti nedopustiva, protivzakonska i antiustavna praksa postizanja ciljeva preko antidemokratskog principa institucionalnih blokada i ucjena, iako je, na osnovu ranije prakse, svima jasno da takav pristup ne može dovesti do bilo kakvog pozitivnog rješenja. 

– Funkcioniranje političko-pravnog sistema na principima vladavine zakona je načelo koje ne smije biti prekršeno i linija ispod koje se nikada i ni pod kakvim ucjenama, ne smije otići. Pozivam predstavnike entiteta Republika Srpska da se uozbilje i da ne blokiraju rad institucija što će nanijeti veliku štetu. Pozivam ih da počnu raditi na evropskom i reformskom putu i na aktivnostima koje će biti od koristi za sve građane drzave Bosne i Hercegovine, zaključio je predsjedavajući Zvizdić.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

BiH planira da napusti svaki treći stanovnik u narednih pet godina

Naredna vijest

U maju trilateralni susret o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo