U maju trilateralni susret o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

12.02.2020.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom o saradnji dviju zemalja, s fokusom na infrastrukturne projekte.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnom projektu i realizaciji sporazuma u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Bijeljina-Brčko-Sarajevo i brze saobraćajnice od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Višegrada, Vardišta, sa vezom za Goražde, do Beograda.

 

U osvrtu na teme razgovora i značaj spomenutog infrastrukturnog projekta, ministar Mitrović je kazao kako se ambasador Koc interesirao za dosadašnji tok realizacije, te daljnju dinamiku i planove.

 

– Razgovarali smo o detaljima, kao i o trilateralnom sastanku koji je održan prošle godine u Beogradu između tri predsjednika (Turske, Srbije i BiH) – kazao je Mitrović u izjavi za medije.

 

Istovremeno, najavio je da će u maju uslijediti novi trilateralni susret, navodeći kako je dogovoreno i da se, u međuvremenu, održi jedan sastanak na ministarskom nivou kako bi se definirala određena tehnička i operativna pitanja.

 

Dogovoreno je, također, formiranje tehničke delegacije u funkciji praćenja realizacije Sporazuma o izgradnji spomenutog autoputa.

 

– U interesu je i Turske i Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i cijelog regiona da se ovaj infrastrukturni projekt što prije završi – kazao je Mitrović, ocijenivši kako se radi o velikom i veoma značajnom projektu za cijeli Balkan, južni dio Evrope i Aziju.

 

U kontekstu dinamike realizacije spomenutog projekta, na sastanku je konstatirano kako je dio od Kuzmina (Srbija) do Bijeljine u poodmakloj fazi, te da se radi o dijelu projekta koji je dogovorila R Srbija zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Turskom.

U vezi s tim, ambasador Koc se interesirao o tome šta je urađeno na trasi autoputa od Bijeljine, Brčkog i Tuzle prema Sarajevu, te od Sarajeva preko Pala i Višegrada prema Srbiji.      

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss