Slovenski policajaci uhapšeni jer su Bosancima omogućavali nezakonit boravak

Pet slovenačkih graničnih policajaca privedeno je zbog primanja mita, a unutrašnja kontrola potvrdila je da su za novac odnosno mito omogućavali nezakonit boravak u šengenskom području vlasnicima putnih dokumenata “trećih država”, većinom državljanima BiH.

“Radi se o istraživanju sumnje na kaznena djela korupcije koja smo otkrili različitim aktivnostima pa i prikrivenim tajnim praćenjem”, rekla je u ponedjeljak u izjavi za medije glasnogovornica policije Vesna Drole.

“Oni su za novac državljanima trećih država lažno potvrđivali da su prešli vanjsku schengensku granicu te im tako omogućavali kontinuirani boravak u Schengenskom području, suprotno propisima po kojima je to ograničeno na 90 dana, nakon čega je taj boravak nezakonit”, kazala je Drole.

Ona je potvrdila da su policajci, uhapšeni u subotu, u ponedjeljak predani sucu istrage. Riječ je o četiri policajca s graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj) i jednom s prijelaza Zavrč (Dubrava Križovljanska).

Dirketorica slovenske policije Tatjana Bobnar izjavila je da su policajci suspendirani jer su naštetili ugledu policije, pa je započet je i postupak njihova otpuštanja iz službe, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene podatke iz istrage, osumnjičeni policajci su stranim državljanima, većinom onima iz BiH koji “na crno” rade u različitim europskim državama, omogućavali da uz novčanu nezakonitu naplatu, koja se kretala do 400 eura, u pasoš dobiju žig kojim se potvrđuje da su izašli iz Schengenskog područja iako to nije bio slučaj pa su tako naizgled “legalno” mogli nastaviti boravak u zemljama u kojima rade na crno.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Šangaj: Hotel koristi robota da smanji mogućnost širenja koronavirusa

Naredna vijest

Od Inzka zatraženo da nametne zakon o zabrani negiranja genocida