96c5f8e3e7b03a0d208e2d44e20198e4
96c5f8e3e7b03a0d208e2d44e20198e4

U toku evakuacija državljana Srbije iz Wuhana, Hrvati čekaju

01.02.2020.

U toku je evakuacija trojice srpskih državaljana iz kineskog grada Wuhana, saznaje RTS.

Oni će napustiti epicentar zaraze koronavirusom uz pomoć Francuske, koja će organizovati avionski prevoz do grada Istrea gdje će biti obavljeni pregledi i preduzete dalje mere zdravstvene zaštite.

Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska su u petak izvijestile o prvim slučajevima oboljenja do koronavirusa u tim zemljama. Iako je bilo najavljeno, prema posljednjim informacijama četvero Hrvata i dalje čeka evakuaciju u Francusku.

U petak, dan nakon što je Svjetska zdravstvena oragnizacija (WHO) proglasila globalno međunarodno stanje zbog širenja koronavirusa, kineske zdravstvene vlasti objavile su da je u Kini zabilježeno 9692 slučajeva oboljenja od koronavirusa, a da je umrlo 259 osoba.

Više od stotinu oboljelih nalazi se u dvadesetak zemalja svijeta. Jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75.800.

Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji.

Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti. Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji .

Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnositciran virus.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Wuhanu se nalazi četvero hrvatskih državljana koji čekaju evakuaciju preko Francuske.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss