Nova dva projekta za poboljšanje zraka u BiH

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić otvorila je danas “Regionalni simpozij o planiranju kvalitete zraka u gradovima” u Sarajevu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je tradicionalno, duži niz godina, pokrovitelj tematskih regionalnih simpozija koje organizira Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine (UKI BiH). Ove godine održava se dvodnevni Regionalni simpozijum “Planiranje kvaliteta zraka u gradovima” u Sarajevu.

Predavači na simpozijumu su ugledni eksperti iz BiH, iz susjednih zemalja (Srbija, Hrvatska, itd), kao i iz zemalja članica EU (Austrija, Slovenija, itd), te predstavnici akademske zajednice, institucija u BiH i predstavnici međunarodnih institucija (Svjetska banka, Švedska agencija za okoliš, itd).

Predmetni simpozij je od izuzetnog značaja, pogotovo u periodu prekomjernog zagađenja zraka u svim većim gradovima u BiH.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić u uvodnom obraćanju je posebno istaknula važnost Strategije aproksimacije propisa pravnoj stečevini EU u oblasti zaštite okoliša Bosne i Hercegovine tzv. EAS BiH, koji je usvojen od strane Vijeća ministara BiH u svibnju 2017. godine.

Također, zamjenica Lovrić je naglasila da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinira provedbu dva značajna projekta koji se tiču poboljšanja kvalitete zraka.

Prvi projekat je “Pomoć Bosni i Hercegovini u poboljšanju kvalitete zraka i upravljanju kvalitetom zraka” koji je rezultat dosadašnje suradnje Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, te županija u FBiH.

Drugi projekat koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je tzv. EPPA projekat (EU Environment Partnership Programme for Accesion-Partnerski program za pristupanje EU) u oblasti okoliša. Opći cilj EPPA projekta je bolja primjena EU pravnog nasljeđa u oblasti zaštite okoliša na Zapadnom Balkanu i Turskoj, u oblastima koje su relevantne za rješavanje prekograničnih pitanja zaštite okoliša.

(NAP, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Sud BiH o imovinskom kartonu: Ne skrivamo podatke o svom imovinskom stanju

Naredna vijest

Amina Smajlović: Sebija Izetbegović mi je ukinula radno mjesto