Srednjoškolci Muhamed i Amar sa aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)” poručili: Smijehom možemo pobijediti probleme

30.01.2020.

Kako je to biti umjetnik koji kroz smijeh i šale iznosi svoj stav, naučili su mladi srednjoškolci koji su učestvovali u aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”, koja je održana u decembru prošle godine u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Muhamed Bilinović iz Ilijaša i Amar Kahrimanović iz Doboj Istoka za Interview.ba govorili su o važnosti ovakvih aktivnosti, stand-up formi, glumcima i glumicama s kojim su radili, te novim stvarima koje su naučili.

NOVI OBLIK IZRAŽAVANJA: „Aktivnost u Sarajevu bila prilika za nova znanja, zabavu i upoznavanje novih oblika izražavanja“.

INTERVIEW.BA: Zajedno sa mladima iz Tuzle, Gradačca, Zenice, Bugojna, Živinica, Zavidovića i Travnika bili ste dio aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)” koja je povezala mlade kako bi se upoznali sa komedijom i stand-up oblikom izražavanja. Kako biste opisali ovu aktivnosti?

BILINOVIĆ: Drago mi je što sam bio dio ove aktivnosti u okviru koje sam povećao svoje iskustvo i znanje o javnom nastupu. Naročito lijepo je bilo upoznati mlade iz drugih krajeva BiH te gledati probleme iz drugog, novog ugla.

KAHRIMANOVIĆ: Prije aktivnosti nisam baš bio upućen u stand-up, ali kroz radionice sam naučio novi oblik izražavanja te kako kroz šalu i smijeh kritikovati nekoga ili nešto. Bilo je zabavno, naučio sam neke nove stvari, upoznao sam perspektivne mlade ljude sa kojima sam i dalje u kontaktu.

INTERVIEW.BA: Aktivnost je mladima pružila nova znanja i vještine. Da li ste se ranije koristili ovakvim oblikom izražavanja o osjetljivim temama?

BILINOVIĆ: Neko mi je jednom rekao “U svakoj šali ima istine”, tako da sam se ovoga puta u jednu ruku dobro nasmijao, a i naučio novi način izražavanja. 

KAHRIMANOVIĆ: Prvi put sam se kroz stand up dotakao veoma škakljivih tema i kritikovao ih, a osjećaj je bio jako dobar.

INTERVIEW.BA: Kako vidite utjecaj komedije u našem društvu? Da li je ovo društvo inspirativno za komediju?

BILINOVIĆ: Izuzetno je inspirativno, a nakon naučenog o ovoj umjetnosti mogu reći da u ovakvom društvu stand-up ne bi mogao biti primarni pokretač promjena, ali bi mogao dosta doprinijeti u smislu prizivanja mladih da iznesu mišljenje.

KAHRIMANOVIĆ: S obzirom da smo poznati kao ljudi velikog humora, kroz šalu i smijeh bismo mogli pobijediti i riješiti neke probleme. To je put u kojem stand-up može na neki način biti pokretač za promjene. 

INTERVIEW.BA: Kakav utisak je na vas ostavio rad sa umjetnicima Emirom Kapetanovićem, glumicom Zanom Marjanović i komičarem Jasminom Džemidžićem?

BILINOVIĆ: Dobar primjer za to bi bila priča Jasmina Đemiđića koja me inspirisala i impresionirala. Smijeh je lijek, a on se kroz smijeh i šalu bori za svoja prava i prava osoba sa invaliditetom. Naravno, tu su bile poznate filmske zvijezde kao Zana i Emir koji su nam dali mnogo korisnih savjeta kako za stand-up tako i za javni nastup.

KAHRIMANOVIĆ: Od mentora sam naučio dosta stvari o stand-up i komediji generalno, a također kako se riješiti treme i kako nastupati pred velikim brojem ljudi. Čak sam počeo i da aktivno pratim stand-up nakon ove aktivnosti.

INTERVIEW.BA: Bila je ovo prilika za stvaranje prijateljstava. Koliko mladi mogu inspirisati jedni druge za učešće u sličnim projektima?

BILINOVIĆ: Tri dana provedena u Sarajevu su bili ispunjeni radom, smijehom i najviše upoznavanjem. Još održavam kontakt sa tim ljudima i nadam se da će biti još ovakvih projekata koji mlade uče i upućuju u svijet odraslih.

KAHRIMANOVIĆ: Održavamo stečena prijateljstva i mislim da bi mladi češće trebali biti na ovakvim aktivnostima jer nam je to jedan od najboljih načina za druženje, učenje i najvažnije pomirenje. Time ispunjavamo nas same, ali i cilj aktivnosti. 

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss