POVORKA PONOSA U SUBOTU Volim da se ne bojim

20.06.2024.

Ovogodišnja Povorka će biti najglasnija u borbi protiv opresije i nasilja nad LGBTIQ+

Peta bh. Povorka ponosa bit će održana u subotu (22. juna) u Sarajevu.

Organizatori su saopćili kako okupljanje počinje kod Historijskog muzeja  – od 16 do 18 sati, kada Povorka kreće ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića do krajnjeg odredišta Trga Susan Sontag.

Ovogodišnja Povorka će biti najglasnija u borbi protiv opresije i nasilja nad LGBTIQ+– ističu organizatori.

Nasilje stvara strah

Da je podrška drugih ljudi bitna u sprječavanju nasilja i stvaranju osjećaja sigurnosti, ukazuju i lična iskustva LGBTIQ+ osoba.

Kada se nasilje se ne dešava isključivo vama može stvoriti strah – istaknuto je.
Potrebno je raditi na smanjenju govora mržnje koji čini živote LGBTIQ+ osoba nesigurnim u BiH, ističe Anisa Pračić-Šehić, članica Organizacionog odbora Povorke.

I dalje ostaje naš zahtjev da se Zakon uskladi sa evropskim standardima i da se poštuje pravo na protest. Mi se čvrsto nadamo da će, kada izmjene i dopune dođu na dnevni red, biti u duhu pozitivnih praksi evropskih standarda koji olakšavaju pravo na protest marginaliziranih i obespravljenih grupa u borbi za ljudska prava, bez dodatnih, vrlo zahtjevnih mjera – istakla je.

Ove godine, bh. Povorka ponosa zato u fokus stavlja lična iskustva LGBTIQ+ osoba. Oni glasno govore o svojim iskustvima, različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

 

Volim da se ne bojim

Ponosne i ponosni smo da su LGBTIQ+ osobe ove godine izašle pred kamere i ispričale svoja iskustva o preživljenom nasilju, te poslale snažne i ohrabrujuće poruke da ne odustaju od življenja svojih autentičnosti.

Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama – saopćili su organizatori.

Vizualno rješenje ovogodišnje teme i slogana predstavlja osnovni iskaz ljubavi: poljubac, kojeg otkriva poderana traka. Jedna od osnovnih ljudskih emocija jeste ljubav, a potreba je iskazati je. Zar i u 2024. godini iz straha moramo sakrivati poljupce?

 

Idi naVrh

Don't Miss