Nove optužnice za korupciju u vladinim službama u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv četvoro službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su prevarama i nesavjesnim radom u službi omogućili nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi.

Mara R., Aleksandar P., Katarina P. i Mirsad M. optuženi su da su pojedinačno omogućili isplate nepripadajućih iznosa podsticaja suprotno pravilniku o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta.

Optužnice protiv Mare R. i Aleksandra P. odnose se na izradu nezakonitih odluka o isplati podsticaja od po skoro hiljadu maraka za dvije godine uzastopno osobi koja nije niti imala registrirano poljoprivredno gazdinstvo.

S druge strane, Katarina P. i Mirsad M. optuženi su da su, bez izlaska na teren i neposrednog pregleda parcela, potpisali zapisnik u kojem su naveli da podnosilac zahtjeva posjeduje proizvodnju voća na površini pet puta većoj od stvarne. Oni su mu tako omogućili isplatu oko pet hiljada maraka, iako mu je pripadao iznos od 1.062 marke, navodi se u optužnici.

Dok je u međuvremenu Mara R. uz obavezu vraćanja imovinske koristi već pravosnažno osuđena za prevaru u službi, optužnice protiv Aleksandra P. za ovo krivično djelo, te protiv Mirsada M. i Katarine P. zbog nesavjesnog rada u službi nedavno su potvrđene pred Osnovnim sudom.

Tužilaštvo Distrikta prethodnih sedmica podiglo je više optužnica za koruptivna krivična djela u brčanskim javnim službama. Šumarski inspektor i član komisije za stambeno zbrinjavanje Roma optuženi su za primanje dara i drugih oblika koristi, dok su tri službenika u vladinom Odjelu za javnu sigurnost optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja.

Samo u prošloj godini, ovo tužilaštvo podiglo je 21 optužnicu za korupciju protiv 23 osobe. Radi postizanja još boljih rezultata u zaštiti njihovih prava i zakonitih interesa ugroženih korupcijom, građani su pozvani da neodložno prijave koruptivna ponašanja kojima su izloženi ili za koja pouzdano saznaju, navodi se u saopćenju.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Organizatori najavili drugu bh. Povorku ponosa

Naredna vijest

Srednjoškolci Muhamed i Amar sa aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)” poručili: Smijehom možemo pobijediti probleme