SIPA na području Bratunca i Sarajeva uhapsila tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Bratunca, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupkuProvodeću drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e, juče su (28.1.2020. godine) na području Sarajeva, pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziovanje grupe ili
udruženja za krijumčarenje migranata“ i krivično djelo iz člana 241. “Ometanje rada pravosuđa” istog zakona. Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP- om Kantona Sarajevo.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Srebrenica: Održan protest upozorenja roditelja bošnjačke djece

Naredna vijest

Vučić u Mrkonjiću: Za mene ništa ljepše – kad vidim koliko volite Srbiju