Čović i Zvizdić u Briselu: Evropski put BiH važan dio budućnosti EU

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić učestvovali su danas u Briselu na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata država zapadnog Balkana.

Zvaničnici Evropske unije (EU), na čelu s domaćinom predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, ovom prilikom ponovili su stav da Evropski parlament želi biti dio procesa i donošenja odluka, ističući da je europski put BiH važan dio budućnosti EU, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je uime Republike Hrvatske zemlje predsjedavajuće EU, Delegaciju PSBiH, te naglasio da je proširenje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je kandidatski status za BiH pitanje stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta i da su evropske integracije najmanji zajednički sadržilac saradnje EU i Bosne i Hercegovine.

– Evropske integracije donose mogućnost prosperiteta i napretka, stabilnosti i sigurnosti. Zbog svega što je urađeno, Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status, posebno zbog činjenice da BiH predstavlja ključ stabilnosti zapadnog Balkana – rekao je Zvizdić.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović tijekom obraćanja na Samitu istaknuo kako bi kandidatski status za BiH relaksirao unutarnje probleme s kojima se BiH suočava, napomenuvši kako je BiH očekivala kandidatski status tokom 2018. godine, slijedeći predavanje aplikacije za članstvo.

Govoreći o periodu ispred nas, Čović je naglasio očekivanja za dobijanje kandidatskog statusa, u susret Samitu EU i zapadnog Balkana u maju 2020. godine, u sklopu hrvatskog predsjedavanja EU.

Na kraju Samita usvojena je Zajednička deklaracija predsjednika parlamenata zapadnog Balkana, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta i predsjednikom Sabora Republike Hrvatske, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, kojom je još jednom potvrđena nesumnjiva EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Čitajte i ovo: Šarović-Sattler: Umjesto dizanja tenzija, obezbjediti uslove za fer izbore

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

IOM demantira medijske navode “o obustavljanju podrške MUP-u RS”

Naredna vijest

Alešević: Pravosuđe ne funkcioniše, to je uzrok propasti naše države