8 stvari koje morate znati o optužnici protiv Trumpa

23.01.2020.

Suđenje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u američkom Senatu počelo je 16. januara, a ove sedmice počinje se sa saslušanjima saslušanjima argumenata u tek trećem procesu opoziva protiv nekog aktuelnog američkog predsjednika u historiji staroj 250 godina ove zemlje. Takvo suđenje bi, u teoriji, moglo dovesti do uklanjanja predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti. Takav ishod bi predstavljao ogroman šok.

U nastavku donosimo osam pitanja i odgovora koji će pomoći u boljem razumjevanju suđenja.

1. Kakva je vrsta optužnice?

Ovakav proces omogućava ličnostima na visokim pozicijama u vladi da ličnosti poput sudija, presjednika, članova kabineta optuže, ukoliko se sumnjiče da su počinili krivična djela dok su na vlasti.

Krivična djela mogu uključivati izdaju, primanje mita i slično.

Radi se o političkom, ne krivičnom suđenju jer članovi Kongresa odlučuju o krivici.

2. Za šta je optužen?

Suočen je s dva člana zakona o prekršaju ili optužbi.

Prvo, optuženi su da je tražio pomoć od ukrajinske vlade kako bi pomogao da bude ponovo izabran u novembru ove godine. Navodi se da je zadržao milione dolara vojne pomoći Ukrajini i da je organizovao predloženi sastanak Bijele kuće s predsjednikom Ukrajine.

Svjedoci tvrde da je želio da Ukrajina javno objavi istragu protiv Joea Bidena, čovjeka koji vodi demokratsku utrku da ga ospori na izborima. Ankete pokazuju da će ga Biden pobijediti ako bude izabran za demokratskog kandidata.

Drugo, nakon što je Bijela kuća prošle godine odbila dozvoliti osoblje da svjedoči na prvim saslušanjima o imperijatu, demokrati su optužili Trumpa da opstruira Kongres.

Trump je negirao sve optužbe.

Napomenimo i da ovo nema veze sa posebnom istragom u ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine i kampanjom Trumpa za Rusiju.

3. Koji su datumi suđenja?

U avgustu 2019. godine, zviždači su iznjeli optužbe protiv Trumpa, a u oktoru i novembru je provedena istraga uz saslušanja.

U decembru su glasali, a u januaru 2020. godine je slučaj proslijeđe Senatu i gdje će se suđenje i održati.

4. Da li bi Trump mogao biti smijenjen?

Ustav SAD je nejasan kada su u pitanju specifičnosti upravljanja ovakvim suđenjem. Bill Clinton  se 1999. godine suočio sa ovakvim suđenjem.

Senatori su glasali o pravilima koja je izradio Mitch McConnell, što je dovelo do rasprave duge 12 sati, te su Republikanci (koji čine većinu) odbili pokušaje demokrata da uvedu nove svjedoke i dokumente na početku suđenja.

Postoje i druga pravila – materijali za čitanje se ne smiju donositi izvana, nije dozvoljen razgovor sa onima koji sjede u blizini dok se slučaj vodi…

Senatori će saslušati obje strane – tužitelje iz Predstavničkog doma i advokate iz Bijele kuće – kao i bilo koje svjedoke. Nakon toga će senatori dobiti čitav dan da razmotre prije nego što glasaju o tome hoće li osuditi gospodina Trumpa.

5. Da li bi Trump mogao biti smijenjen?

Za osuđivanje i zbacivanje gospodina Trumpa potrebna je dvotrećinska većina od 67 glasova u 100-članom Senatu. Ali s obzirom da republikanci imaju većinu od 53 do 47 u Senatu, očekuje se da će predsjednik biti razriješen.

Postoji i opcija koja je malo vjerovatna, a to je da Trump bude proglašen krivim i bit će smijenjen sa dužnosti, a Mike Pence bi položio zakletvu kao predsjednik.

Većina senatora bi mogla glasati i za okončanje suđenja, ukoliko bi željela.

6. Ko su glavni igrači?

Svaki senator dao je zakletvu obećavši da će tokom suđenja postići “nepristrasnu pravdu”. Ali gospodin McConnell prošlog mjeseca je rekao: “Ja nisam nepristrasni porotnik”.

“Sve što radim za vrijeme toga koordiniram sa savjetnikom Bijele kuće”, rekao je on za “Fox News”.

Grupa od sedam demokrata djeluje kao menadžeri imperijata – u osnovi tužitelji Doma, koji će svoj slučaj  predstaviti Senatu. Među njima su predsjednik Odbora za obavještajne poslove Adam Schiff i predsjedavajući Odbora za pravosuđe Jerry Nadler.

Odbrambeni tim predsjednika Trumpa uključuje posebne tužitelje koji su sudjelovali u impoziciji predsjednika Billa Clintona – Ken Starr i Robert Ray.
Alan Dershowitz, među čijem se prijašnjim klijentima nalazi OJ Simpson, također je dio tima koji su vodili zastupnik Bijele kuće Pat Cipollone i osobni odvjetnik Trumpa Jay Sekulow.

7. Da li će Trump iznijeti neke dokaze?

Malo vjerovatno. Imao je priliku i da samostalno izađe pred Senat, ali će umjesto njga to vjerovatno uraditi advokati, koji će imati priliku ispitati svjedoke i dati uvodne i završne riječi, prenosi BBC.

8. Kada će sve završiti?

Senatori će zasjedati svaki dan, osim nedjelje, dok ne donesu konačnu odluku, što znači da će četvorica demokratskih senatora koji se kandiduju za mjesto predsjednika – Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar i Michael Bennet, morati napustiti svoje kampanje duže vrijeme suđenja.
Suđenje će vjerojatno trajati sedmicama. Demokrati će se nadati da je sve učinjeno do veljače i početka primarnih izbora 2020. godine, koji će odlučiti njihovog kandidata za kandidirati protiv (vjerojatno) gospodina Trumpa.
Demokrati će se nadati da je sve učinjeno do veljače i početka primarnih izbora 2020. godine, koji će odlučiti njihovog kandidata za kandidirati protiv (vjerojatno Trumpa.

(I.S., Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss