Ukinuta epizoda ‘Upozorenje’, na snazi ostaje ‘Pripravnost’

S obzirom na to da je danas zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovakvu odluku Vlada je donijela na osnovu činjenica da se od jučer bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku. Tako su danas do 14.00 sati prosječne dnevne vrijednosti bile ispod propisanih graničnih, osim stanice Ilijaš, i to: Vijećnica 23, Otoka 24, Ilidža 23 i Ilijaš 83 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti.

Stoga je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka odlučilo da na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“, saopćeno je iz Službe za protokol i Press KS.

U isto vrijeme sve obveznike podsjećaju da je neophodno je u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi mjere, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Kenan Dervišagić, učenik Gimnazije ”Mustafa Novalić”: Stand-up nastupi mladima na blizak način ukazuju na društvene probleme

Naredna vijest

Uprkos velikoj zagađenosti, Svjetska banka ocijenila bh. vlasti efikasne u rješavanju ovog problema