Uprkos velikoj zagađenosti, Svjetska banka ocijenila bh. vlasti efikasne u rješavanju ovog problema

21.01.2020.

Postoji pozitivna povezanost između efikasnosti vlade i kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini, tvrdi izvještaj Svjetske banke iz 2018. godine, ali naša zemlja i Sjeverna Makedonija imaju viši nivo zagađenja od drugih zemalja koje imaju niži indeks efikasnosti vlada.

Prema izvještaju, pokazatelji kvaliteta životne sredine u korelaciji su sa pokazateljima upravljanja kao što su efikasnost vlade, glas i odgovornost, politička stabilnost, regulatorni kvalitet, vladavina zakona i kontrola korupcije.

Indikatori svjetske uprave, koje svake godine objavljuje Svjetska banka, odražavaju institucionalne probleme koji su relevantni za upravljanje kvalitetom okoliša.

Neka od ovih pitanja upravljanja relevantna su za upravljanje kvalitetom zraka i mogu biti relevantna za institucionalni okvir u BiH.

Iako su provedene važne mjere za poboljšanje, potrebni su daljnji napori za ispunjavanje ključnih obaveza i zahtjeva iz procesa pristupanja EU, tvrdi ovaj izvještaj. Prema EU direktivi o industrijskim emisijama, naša zemlja mora do 2028. smanjiti emisiju za sumpor dioksid (SO2), 67 posto za dušične okside (NOx) i 94 posto čestica u zraku za potencijalno pristupanje EU.

Ovaj izvještaj jedno je u nizu od tri izvještaja o u BiH, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Ispituje prirodu i veličinu AAP-a u BiH. Daje procjene zdravstvenog opterećenja i ekonomskih troškova povezanih s utjecajem na zdravlje AAP-a, odnosno PM2,5 u BiH. Takođe pruža analizu uloga različitih izvora emisija PM2.5 u kvaliteti ambijentalnog zraka u BiH na nivou države.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss