d31c442727a66a93282fa7cd80cadcfa
d31c442727a66a93282fa7cd80cadcfa

SSRRFBiH: Rudari spremni za pregovore

13.01.2020.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posljednjih dana bio je na godišnjem odmoru van BiH. Na radnom mjestu bit će danas, kada će ga na stolu dočekati zahtjevi rudara zaposlenih u rudnicima u FBiH. Kao što je poznato, rudari traže novi granski kolektivni ugovor i povećanje satnice sa 2,50 na 2,70 KM. Ako do 27. januara njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, prvi put će stupiti u generalni štrajk rudari iz svih sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH, kojima bi se pridružili i rudari iz RMU Banovići.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, kaže da su početkom ove sedmice planirani sastanci pregovaračkih timova dva reprezentativna granska sindikata rudara u FBiH sa predstavnicima federalne Vlade, kojim će po ko zna koji put iznijeti svoje zahtjeve.

– Rudari i sindikati ne bježe od pregovaračkog stola, ali smo u isto vrijeme spremni na generalni štrajk ako pregovori ne uspiju. Vidjet ćemo šta će se desiti u ovih nekoliko dana, ali mi smo već kazali da niže od onoga što smo predstavili nećemo prihvatiti. Naši zahtjevi o utvrđivanju najniže satnice su opravdani. Nama treba vremena da sami sa sobom unutar rudnika raščistimo neke stvari i otklonimo unutrašnje slabosti. Imamo ljude koji su na odgovornim pozicijama u rudnicima, a koji “spavaju”. I dalje, a čini mi se namjerno, ne žele da vide stanje kakvo jeste. Nejasno je ponašanje određenih grupacija koji imaju visok stepen odgovornosti za aktuelno stanje u rudnicima. Nije nam jasno zašto se u Vladi i u Elektroprivredi BiH toleriše takvo ponašanje u rudnicima. Neka javno kažu šta su pokušali uraditi s ciljem prevazilaženja problematike po pitanju kadrovskih rješenja, a da im je bilo koji vid sindikalnog organizovanja u FBiH bio problem u realizaciji tih aktivnosti, rekao je Husić.

Pročitajte još: 

Dodik: Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, ali RS ne

(Oslobođenje/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss