Košarac: Turski tok bi za BiH značio energetsku sigurnost i razvoj

13.01.2020.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je od izuzetnog značaja pokretanje pitanja uključenja BiH u projekt gasovoda Turski tok.

Istakao je da bi izgradnja kraka tog gasovoda kroz Republiku Srpsku i dalje ka Federaciji BiH osigurala novu rutu snabdijevanja prirodnim gasom BiH, što u praksi znači veću energetsku sigurnost, ali i ekonomske i razvojne potencijale.

– Stoga gasifikaciju Republike Srpske i Federacije BiH, dakle cijele zemlje, posmatram kao važan projekt koji će omogućiti razvoj ekonomije. Da budem precizan, gas ima relativno nisku cijenu, a karakteriše ga i jednostavan način korištenja kako u domaćinstvima, tako i u privredi. Јeftiniji energent znači jeftiniji proces proizvodnje, pa i niže cijene finalnih proizvoda u privredi – rekao je Košarac.

Dodao je da, osim što je jeftinije, korištenje gasa kao energenta je ekološki prihvatljivije i pozitivno bi uticalo na zaštitu životne sredine.

– Ovo posebno ističem jer svake zime problem zagađenja vazduha eskalira u pojedinim gradovima u BiH, posebno Sarajevu, Tuzli i Zenici, a često i u Banjoj Luci. Zato ne smijemo zaboraviti ni ekološki aspekat ovog projekta. Moje stav je da o izgradnji gasovoda treba da odluče ekonomski interesi i da ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije. Kako sam prethodno naveo, priključenje na Turski tok može biti korisno za oba entiteta sa ekonomskog i ekološkog aspekta – kazao je Košarac.

Podsjetio je da je prošle sedmice premijer Republike Srpske Radovan Višković označio gasifikaciju kao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata RS u posljednjim decenijama, kao i da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović razgovarali sa ruskim i turskim zvaničnicima o mogućnostima priključenja na gasovod Turski tok.

– Iskreno se nadam da će i drugi nivoi vlasti u BiH uvidjeti prednost osiguranja novog izvora gasa, kao i potrebu nastavka gasifikacije negasifikovanih područja širom zemlje. Kao što je to slučaj u svim segmentima, u BiH je neophodan konsenzus kako bi bio realizovan konačni cilj, odnosno kako bi gas došao do potrošača – naveo je Košarac.

Dodao je da je jednako tako važno reći da ne postoji niti jedan razlog da jedan entitet sprečava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju gasne mreže.

– Vjerujem u opredjeljenje predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da ovaj saziv Vijeća ministara BiH promijeni praksu usporavanja donošenja odluka potrebnih na nivou  institucija BiH. Sa pozicije resornog ministra naglasit ću da ćemo u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uložiti dodatne napore da, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, koordinišemo aktivnosti između RS i FBiH po pitanju osiguranja novih ruta snabdijevanja gasom – potcrtao je Košarac.  

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

U Istanbulu je 8. januara održana i ceremonija puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje.

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Vladimir Putin, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Pročitajte još: 

Slučaj “Dženan Memić”: Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss