b9d75509b4e870b213c1c79e3450dd67
b9d75509b4e870b213c1c79e3450dd67

Slučaj “Dženan Memić”: Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović, optuženi da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić oslobođeni optužbi.

Ponovljeno suđenje Seferovićima započelo je u julu prošle godine, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbe, te predmet vratio na ponovno suđenje. 

Vrhovni sud tada je naložio da se ponovo obavi vještačenje saobraćajne struke, jer su vještaci Tužilaštva i odbrane u prvostepenom postupku došli do potpuno različitih rezultata. 

Sud je angažovao Centar za vještačenje “Zenit” iz Banje Luke, u čijem nalazu je navedeno da Dženan Memić smrtonosne povrede nije mogao zadobiti u saobraćajnoj nesreći.

Tužilaštvo KS ovaj nalaz je pokušalo osporiti, jer je već na sljedećem ročištu tužilac Sead Kreštalica naveo da su zaprimili nalaz vještaka iz Novog Sada Ištvana Bodola, koji je identičan nalazu “Zenita” , samo sa drugačijim zaključkom.

Sud je odbio da razmatra taj nalaz, budući da nije imao potpis i pečat, a javnosti je ostalo nejasno po čijem nalogu je Bodolo radio vještačenje, te izlazio na lice mjesta i imao uvid u spis, ako nije naveden kao član tima “Zenita”.

Tužilaštvo je navelo da je o tome obaviještena SIPA, te formiran predmet u Tužilaštvu. 

Vještak medicinske struke Vlado Marković na posljednjem ročištu je iznio nalaz u kojem se navodi da je Dženan Memić zadobio povrede nanesene tupim predmetom. 

Podsjećamo, Dženan je smrtonosne povrede zadobio 8. februara 2016. godine kada je šetao Velikom alejom na Ilidži sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap.  Preminuo je sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužilaštvo tvrdi da je Dženana i Alisu udario automobil, dok porodica stradalog mladića od početka tvrdi da je ubijen. Alisa Mutap je, navodno, zadobila amneziju, te se ne sjeća šta se dešavalo kritične noći. 

Pročitajte još: 

Počelo rušenje objekata u krugu depoa GRAS-a

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Počelo rušenje objekata u krugu depoa GRAS-a

Naredna vijest

Košarac: Turski tok bi za BiH značio energetsku sigurnost i razvoj