74723edb4109c680c1a229861f5d72ea
74723edb4109c680c1a229861f5d72ea

Komunalna i inspekcija zaštite okoliša prioritetno vrše nadzore u Ilijašu

10.01.2020.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo saopćila je da je, shodno objavljenim parametrima zagađenja, od 3. do 9. januara, prioritetno vršen nadzor na području općine Ilijaš s ciljem kontrole postupanja subjekata koji kao energent koriste čvrsta goriva ili teška ulja.

– Kontrolom su obuhvaćeni subjekti koji se nalaze na listi Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i to  Bingo doo, Edeka, Wamer doo, Ekofokus doo, Kalea doo i Standard doo. Kontrolama navedenih subjekta nisu utvrđene nepravilnosti – navodi se u saopćenju.

Kontrolama u Ilijašu bile su obuhvaćene i ugostiteljske radnje, poslovni objekti i tržni centri koji se dosad nisu nalazili na spomenutoj listi.

Dodaje se da su, za objekt vlasništvo F&B Group doo, koji koristi Konzum doo kao zakupac te društvo GRBO d.o.o., donesena rješenja o monitoringu emisije iz stacionarnih izvora.

Shodno utvrđenom stanju bit će uvršteni na listu Ministarstva, a u zavisnosti od rezultata monitoringa inspektori će poduzeti odgovarajuće, zakonom predviđene mjere.

Tokom kontrola uočeno je da su pojedini operateri samoinicijativno pristupili zamjeni energenta. Umjesto uglja počeli su koristiti pelet, što je svakako pohvalno i u skladu s preporukama Plana. Utvrđeno je i da su temperature kontroliranih objekata niže (i više nego što je propisano iz ekonomskih razloga).

Dodaju da je na području općine Ilijaš vršen i nadzor nad investitorima i izvođačima građevinskih radova vezano za kontrolu obustave grubih građevinskih radova na gradilištima i čistoću javnih površina oko gradilišta.

U trenutku kontrole nisu utvrđene nepravilnosti. U skladu s planom inspekcijskih nadzora, kontrole na području Ilijaša bit će nastavljene.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ističu i da su postupajući inspektori zaštite okoliša početkom decembra 2019. godine za 147 subjekata uputili akte upozorenja o obavezi postupanja po Planu interventnih mjera.

– Odmah po stupanju na snagu epizode Upozorenje, osim terenskih nadzora, upućeni su pozivi prema odgovornim licima subjekata koji su  na Listi Ministarstva s područja Kantona. Pozvani su da dostave dokaze koji potvrđuju da je postupljeno u skladu s propisanim mjerama Plana interventnih mjera. Inspekcijski postupci su u toku. Stranke su upozorene da neodazivanje pozivu inspektora može biti sankcionirano (shodno odredbama Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo) novčanom kaznom od 3.000 KM do 15.000 KM za pravno lice i 1.000 do 3.000 KM za fizičko lice – precizira se.

U saopćenju za javnost navodi se da su prioritetne aktivnosti kantonalne saobraćajne inspekcije, u periodu povećane zagađenosti zraka, vezane za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu EURO 2 i manju.

Saobraćajni inspektori upozoravat će i tokom vikenda (od 08 do 22 sata) vozače o zabrani kretanja navedenih motornih vozila, te preusmjeravati iz zone A na alternativne pravce –  najavljeno je.

Dežure iz oblasti inspekcija zaštite okoliša i komunalnih poslova vršene su, tokom novogodišnjih praznika i proteklog vikenda, u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, a u povodu proglašene epizode pripravnost od 1. januara 2020. i epizode upozorenje od 2. januara 2020. godine.

 

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss