Stanivuković nezakonito časti tajkune, ne treba ni „građevinska“ ni „regulacioni“?!

Dokumentacija jasno pokazuje da je kompanija Bingo prekršila niz zakona i gradskih propisa, a građevinska dozvola koju je potpisao Stanivuković nije u skladu sa regulacionim planom, odnosno površinom izgrađenog tržnog centra

Piše: Stefan BLAGIĆ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković se unazad dvije godine, tačnije od kako je preuzeo lokalnu izvršnu vlast, u medijima često dovodi u vezu sa poslovima kontroverznih biznismena i pogodovanju istim prilikom realizacije multimilionskih poslova

Ovoga puta na „meti“ gradonačelnika našla se kompanija „Bingo“ iz Tuzle. Naime, dokumentacija koja je u posjedu našeg portala jasno pokazuje da je kompanija Bingo prekršila niz zakona i gradskih propisa, a građevinska dozvola koju je potpisao Stanivuković nije u skladu sa regulacionim planom, odnosno površinom izgrađenog tržnog centra.

Da pojasnimo. Na području banjalučkog naselja “Lazarevo” postoji trenutno važeći regulacioni plan sa predviđenim objektom od oko 2600 kvadratnih metara. Prije izgradnje novog objekta Binga, stari je u potpunosti srušen i novi objekat se se mogao izgraditi isključivo u skladu sa važećim regulacionim planom, a to je maksimalno 2600 kvadrata. Novosagrađeni objekat je čak četiri puta veći od onog koji je predviđen regulacionim planom i iznosi 10 219.36 kvadratnih metara. Regulacioni plan je osnova za gradnju i mimo njega zakonski nije moguće dobiti građevinsku dozvolu, a pogotovo ne izgraditi objekat, ali, kako stvari stoje, to važi samo za običan narod.


Važeći regulacioni plan i novi objekat

 

Posebno je interesantna činjenica da su pojedini mediji bliski Drašku Stanivukoviću poput “Srpska info” u najavi otvaranja (namjerno ili ne) smanjivali kvadraturu objekta, što možete i sami da vidite. Podsjećamo da je bivša savjetnica gradonačelnika i novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović upravo iz Blica/Srpska info sjela u fotelju gradonačelnikove savjetnice.

Odbornik Partije demokratskog progresa u Skupštini Banjaluke Milko Grmuša za Infovezu kaže da je jedini ispravan put u tom smislu da pravosudni organi, u skladu sa zakonom, nepristrasno, objektivno i profesionalno urade svoj posao i utvrde da li je ovdje bilo kršenja zakona.

Moj politički stav, iznesen i predložen već nekoliko puta u Skupštini Grada Banja Luka, jeste da je neophodno formirati posebnu komisiju koja bi istražila kako su usvajani regulacioni planovi u Banjoj Luci u prethodnih deset godina i koja bi analizirala sve sporne građevinske dozvole donesene na osnovu tih planova. Nažalost, trenutno nema političke spremnosti, možda i hrabrosti, da ovaj prijedlog bude usvojen“, tvrdi Grmuša.

On ističe i da će, u svakom slučaju, nastaviti da insistira na tome jer je evidentno, kako pojašnjava, da i na ovom, ali i na čitavom nizu drugih slučajeva u Banjoj Luci već godinama postoje brojne kontroverze u vezi građenja i dok god te kontroverze ne budu razriješene smatra da ne postoje uslovi za usvajanje novih značajnijih regulacionih planova.

Riječ je o tome da je osnovna ideja kod prostornog planiranja i građenja usklađivanje javnog i privatnog interesa, usklađivanje strateških razvojnih planova grada, mještana i privatnih investitora, a mi praktično već godinama imamo svojevrsnu dominaciju privatnog interesa nad javnim i to je za mene potpuno nedopustivo“, zaključuje Grmuša.

Sa druge strane, iz grada poručuju da je sve urađeno u skladu sa propisima, što je, kako navode, potvrdilo i Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju kada nije prihvatilo inicijativu za ukidanje građevinske dozvole.

Građevinska dozvola za objekat “Bingo” izdata je u skladu sa važećim regulacionim planom, te su prilikom izdavanja ispoštovani svi parametri definisani planom odnosno maksimalni koeficijent izgrađenosti i maksimalni koeficijent zauzetosti parcele“, navode iz kabineta gradonačelnika.

Da li je to posljedica “simbioze” gradske i republičke vlasti ostaje da se vidi.

Međutim, problemi koje je “Bingo” pravio nisu stali sa građevinskom dozvolom. Naime, prilikom gradnje objekta kompletan prostor javnih površina (trotoar i biciklistička staza, kao i zelene površine) bile su bespravno uzurpirane, a na tim mjestima se odlagao raznorazni materijal, javni toaleti i radnički kontejneri. Zbog ovoga je bio onemogućen prolaz pješacima i biciklistima. Pored toga sadnice drveća na javnoj površini su ofarbane bijelom bojom, vjerovatno iz razloga da bi se uklapale u cjelokupni „Bingov ambijent“, što Odluka o komunalnom redu jasno zabranjuje.

Iz gradske uprave kategorično odbijaju da priznaju da je “Bingo” prekršio komunalne propise.

Komunalna policija gradske uprave Grada Banjaluka je redovno vršila komunalno-inspekcijski nadzor  u Ulici Branka Popovića u kojoj se nalazi objekat “Bingo”, te je istim utvrđeno da su javni toaleti i radnički kontejneri, kao i ostali građevinski predmeti bili postavljeni na parcelu broj k.č. 499/1 KO Budžak, koja je u vlasništvu društva “Bingo” d.o.o. S obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o javnoj površini, komunalna policija nije imala nadležnost da postupa po navedenim pitanjima“, odgovorili su nam iz gradske uprave.

Međutim, da iz gradske uprave svjesno obmanjuju javnost dokazuju fotografije koje su našem posjedu, a koje smo napravili u trenucima dok se “Bingov” novi objekat gradio. Na fotografijama se jasno vide toaleti koji su postavljeni na trotoare i koji ometaju prolaz pješacima, kao i građevinski materijal koji je doslovno blokirao prolaz pješacima, pa su oni u tim trenucima morali silaziti na kolovoz rizikujući svoju, ali i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Na pitanje zašto “Bingo” nije sankcionisan zbog ovih propusta iz kabineta gradonačelnika nisu imali odgovor, ali se u javnosti već odavno spekuliše da vlasnik “Binga” Senad Džambić iz Tuzle finansira izborne kampanje Draška Stanivukovića, što bi moglo objasniti epilog novonastalnih događaja.

Prethodna vijest

Kinezi Blok 7 pretvorili u “zarobljeni projekat”, a EPBiH se ponaša kao da je sve uredu?!

Naredna vijest

Stanivuković illegally treats tycoons, neither a “construction” nor “regulatory” plan is necessary?!