dd6ea7ad5807e288fed3da84970a1fd2
dd6ea7ad5807e288fed3da84970a1fd2

Vuković: Realni rast ekonomskih aktivnosti u prošloj godini bio je 3,1 posto

07.01.2020.

Bez obzira na sve pesimistične najave, možemo reći da je realni rast ekonomskih aktivnosti u godini koja je iza nas bio 3,1 posto, ocijenio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Po njegovim riječima, obim industrijske proizvodnje je bio u porastu, a unutar te industrijske proizvodnje bilježimo pad prerađivačke.

– Nama je jako bitan taj prerađivački segment koji je, nažalost, u padu i prošle godine smo imali jako veliku nesreću, zatvaranje Aluminija, smatramo da treba i dalje insistirati na tome da se pokrene rad u bilo kojem obimu njihovih kapaciteta kako bi se taj segment industrijske proizvodnje vratio u pogon i ne bi bio dio ove loše statistike. Ne možemo reći da je ekonomski godina bila jako loša. Bila je solidna, možemo reći čak i dobra jer je pospješena saradnja sa zemljama u okruženju – rekao je Vuković.

Kada govorimo o stranim investitorima, kazao je on, BiH sama za sebe nije tržište, nego je zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama naše tržište mnogo šire.

– Upravo to je naša velika prednost, što moramo isticati sve vrijeme kada govorimo o imidžu zemlje – rekao je, između ostalog, Vuković.

Pročitajte još :

Srbija: Otmičaru i silovatelju djevojčice prijeti doživotni zatvor

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss