Memorijalni centar Srebrenica: Tražimo od Tužilaštva BiH da otvori istragu o “kolonama mržnje”

07.01.2020.

Povodom incidenta u Potočarima, koji se dogodio u ponedjeljak, kada je u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, iz ove institucije su poručili da se ovaj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za “baštinjenje slavljenja zločina genocida”.

– Memorijalni centar Srebrenica – Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari će odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu.

Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici, nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo kojeg naroda ili vjerske zajednice – navedeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Smatraju da lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari poziva načelnika općine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih.

 – Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reaguje, te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju “kolone mržnje” u Srebrenici – zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Pročitajte još: 

Vuković: Realni rast ekonomskih aktivnosti u prošloj godini bio je 3,1 posto

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss